/ - FOTO: ILUSTRACIJA
04/01/2024 u 09:41 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Poljski poljoprivrednici ponovo najavljuju blokadu granice s Ukrajinom

Poljski poljoprivrednici protestovali su ranije zbog jeftinog uvoza žitarica iz Ukrajine, upozoravajući vladu da ne uspijevaju da isprazne sopstvene silose

Poljski poljoprivrednici planiraju ponovo blokadu prelaza na granici s Ukrajinom, tražeći od premijera Donalda Tuska pisanu garanciju o državnoj pomoći za sektor poljuljan uvozom jeftinih ukrajinskih žitarica.

Poljski poljoprivrednici protestovali su prošle godine zbog jeftinog uvoza žitarica iz Ukrajine, upozoravajući vladu da ne uspijevaju da isprazne sopstvene silose, javljaju agencije, prenosi Al-Džazira Balkans.

U oktobru Evropska komisija odobrila je vladin predlog o 240 miliona zlota [55,07 miliona eura] pomoći sektoru proizvodnje kukuruza koji bilježi oštar pad prihoda zbog jeftinog uvoza.

Na Badnji dan poljoprivrednici su obustavili protest na graničnom prelazu Mediki do 2. ili 3. januara 2024, rekao je tada predstavnik poljoprivrednika Roman Kondrov nakon razgovora s ministrom poljoprivrede.

Poljska je u međuvremenu dobila novu vladu na čelu s premijerom Donaldom Tuskom i poljoprivrednici strahuju da će ostati bez pomoći.

- Nismo dobili pismenu potvrdu da će naši zahtjevi biti ispunjeni pa nastavljamo protest, rekao je u srijedu Kondorov.

Slovačka trpi gubitke zbog uvoza ukrajinskog žita

Iako je ministar poljoprivrede rekao da će zahtjevi poljoprivrednika biti ispunjeni, premijer Donald Tusk nije potpisao izjavu, naglasio je predstavnik poljoprivrednika, dodavši da će na prelazu propuštati samo jedan kamion na sat.

I poljski prevoznici blokiraju nekoliko graničnih prelaza s Ukrajinom, tražeći od Evropske unije da ponovno uspostavi sistem koji ukrajinskim firmama propisuje pribavljanje dozvola za rad u članicama Unije.

Slovačka je krajem novembra produžila i proširila zabranu uvoza poljoprivrednih proizvoda iz Ukrajine, istaknuvši da kompenzacija EU-a pokriva tek djelić gubitaka poljoprivrednika koji ne mogu konkurisati jeftinom uvozu.

Zbog uvoza ukrajinskog žita slovački poljoprivrednici pretrpjeli su gubitke od oko 110 miliona eura, rekao je ministar poljoprivrede Richard Takač za novinsku agenciju TASR, a EU im je isplatio samo oko pet miliona eura odštete.

- Zato smo bili prisiljeni produžiti zabranu dok EU ponovo ne ograniči uvoz, dodao je slovački ministar.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
29. april 2024 04:15