Granica / - N1
15/03/2024 u 20:37 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Pooštrene kontrole na granici između Hrvatske i Slovenije

Na granici između Slovenije i Hrvatske ove sedmice, od srijede do petka, policijski službenici provode koordinisani pojačani nadzor čija je svrha sprečavanje i otkrivanje neovlaštenog prelaska šengenske granice.

Sa slovenačke strane do sada je otkriveno 127 ilegalnih prelazaka stranaca i četiri krijumčara, a s hrvatske strane 172 migranta i tri krijumčara, prenosi slovenska agencija STA.

- Hrvatski i slovenački policajci uskladili su svoje planove i fokusirali se na one dijelove granice gdje je najviše neovlaštenih prelazaka- kazao je na današnjoj konferenciji za novinare u Ljubljani Peter Skerbiš, načelnik Sektora granične policije u Upravi uniformisane policije.

Prema Skerbišu, stroža kontrola pokazuje da policijski službenici zajedničkim radom mogu otkriti više stranaca koji ilegalno prelaze granicu. Dnevni podaci pokazuju da slovenača policija obično otkrije više stranaca na slovenačkoj strani granice od hrvatskih kolega.

- Upućivanjem dodatnog broja hrvatskih policajaca na granicu sa Slovenijom te mješovitim kontrolama sa slovenačkim policajcima povećana je učinkovitost rada, tako da zajedničkim djelovanjem možemo otkriti migrante i krijumčare i prije nego što ilegalno uđu u Sloveniju - rekao je Skerbiš, prenosi Fenix-magazin.

Slovenačka policija do sada je tokom pojačanog nadzora otkrila 127 migranata koji su došli iz Hrvatske. Prednjače građani Sirije, Afganistana, Maroka i Bangladeša. Otkrila je i Rumuna, Srbina i dvojicu Ukrajinaca koji su krijumčarili migrante.

Hrvatska policija je u posljednja dva dana na granici sa Slovenijom, gdje djeluju udružene mješovite policije, otkrila 172 migranta i tri krijumčara, a na ostalim područjima još šest krijumčara.

U akciji je u tri dana bilo uključeno nešto više od 160 policajaca, a prema riječima Skerbiša, i Hrvatska je pojačala svoje redove.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
28. april 2024 15:51