/ - UNSPLASH, ILUSTRACIJA
25/11/2021 u 15:19 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Предлог ЕК: Ковид сертификати да важе 9 мјесеци без треће дозе

На конференцији за медије у Бриселу, Рејдерс је казао да је до сада у ЕУ изадато 650 милиона сертификата и да је 51 земља дио тог система

Европска комисија (ЕК) предложила је да се употреба сертификата о вакцинацији ограничи на девет мјесеци од примања посљедње дозе примарне вакцинације, а да се важење документа аутоматски продужава добијањем треће (бустер) дозе вакцине против Ковид-9, jавља RTCG преноси портал RTCG.

-Сада је могуће да се бустер доза покаже и на сертификату, а особа које је добила бустер дозу након прве рунде вакцинације, ће се сматрати поптуно вакцинисаном- каже комесар за правосуђе, Дидије Рејндерс.

Он је казао да према научним подацима, ефиксаност вакцине опада послије шест мјесеци од пуне вакцинације, па је због тога Комисија предложила додатна три мјесеца за давање бустер дозе као би се прилагодиле кампање вакцинације и грађани дошли до бустер доза.

-Након девет мјесеци мјесеци сертификати неће бити препознати уколико се не добије и бустер доза- каже Рејндерс.

Уколико Савјет ЕУ усвоји ту одлуку, она би ступила на снагу 10. јануара.

На конференцији за медије у Бриселу, Рејдерс је казао да је до сада у ЕУ изадато 650 милиона сертификата и да је 51 земља дио тог система.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
30. april 2024 08:44