/ - UNSPLASH, ALBERTO RESTIFO
02/01/2024 u 17:08 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Rekordno niske temperature u Švedskoj i Finskoj: Zabilježeno minus 40 stepeni

Izuzetno hladno vrijeme izazvalo je velike probleme u željezničkom saobraćaju

U Finskoj i Švedskoj su danas zabilježene najniže temperature tokom ove zime od oko minus 40 stepeni Celzijusovih.

U selu Nikkaluokti, naseljenom domorodačkim narodom Laponcima u sjevernoj Švedskoj, temperatura se jutros spustila na minus 41,6 stepeni, javila je švedska javna televizija SVT.

„To je najniža temperatura izmjerena do sada ove zime, a na sjeveru će i dalje biti prilično hladno vrijeme“, rekao je meteorolog Nils Holmkvist.

Izuzetno hladno vrijeme izazvalo je velike probleme u željezničkom saobraćaju na sjeveru Švedske, rekli su željeznički operateri, prenio je AP. Švedski meteorološki i hidrološki institut saopštio je da je temperatura od minus 30 stepeni zabilježena na nekoliko lokacija u sjevernoj Švedskoj.

Takođe je izdao upozorenje na snijeg i vjetar za centralnu i južnu Švedsku, navodeći da sniježne padavine i jak vetar u srijedu mogu da izazovu probleme. Njegovo drugo po redu upozorenje važi od ponoći do srijede.

U susjednoj Finskoj, rekordno niska temperatura ove zime zabilježena je jutros u sjeverozapadnom gradu Jlivijeska od minus 37,8 stepeni. Na nekoliko lokacija u regionu Arktičke Laponije zabilježene su temperature niže od minus 30 stepeni.

Glavni grad Finske, Helsinki, takođe je pogođen velikom hladnoćom, a očekuje se da će se temperatura tokom ove sedmice kretati između minus 15 i minus 20 stepeni. Finski meteorološki institut izdao je upozorenje na izuzetno hladno vrijeme tokom ove sedmice sa prognoziranim temperaturama nižim od minus 40 stepeni.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
05. maj 2024 14:09