/ EPA-EFE - MAXIM SHIPENKOV
20/10/2023 u 11:06 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Ruski patrijarh se obratio poglavarima crkava: Pomozite Ukrajinskoj pravoslavnoj crkvi

Vrhovna rada usvojila je juče u načelu nacrt zakona broj 8371, koji predviđa zabranu Ukrajinske pravoslavne crkve Moskovske patrijaršije

Patrijarh moskovski i cijele Rusije Kiril pozvao je druge crkve širom svijeta i međunarodne organizacije da podrže Ukrajinsku pravoslavnu crkvu (UPC) u vezi sa zakonom koji se razmatra u ukrajinskom parlamentu o njenoj zabrani, navodi se na sajtu Ruske pravoslavne crkve.

- Molim vas da preduzmete sve moguće mere da spriječite nastavak masovnog kršenja prava vjernika Ukrajinske pravoslavne crkve, između ostalog i kroz razgovore u vašoj organizaciji na čijoj ste čelu o aktuelnoj situaciji, kroz pripreme stručnih izvještaja, kao i slanjem specijalnih misija radi utvrđivanja činjenica, navodi se u poruci.

Kako napominje patrijarh, mjere za spriječavanje bezakonja mogu se preduzeti prije nego što se predlog zakona razmotri u narednim čitanjima, kao i prije nego što stupi na snagu i počne da funkcioniše. On je dodao da UPC ostaje lišena efikasne pravne zaštite u uslovima ugroženosti života i zdravlja vjernika. Po njegovom mišljenju, ovakvu situaciju su stvorili vjerski ekstremisti uz popustljivost vlasti.

Patrijarhova poruka upućena je papi Franji, poglavaru Anglikanske zajednice, patrijarhu Koptske crkve i drugim poglavarima crkava. Poslat je i generalnom sekretaru UN Antoniju Guterešu, generalnom sekretaru OEBS-a Helgi Šmid i specijalnom izvestiocu Savjeta UN za ljudska prava.

Vrhovna rada usvojila je juče u načelu nacrt zakona broj 8371, koji predviđa zabranu Ukrajinske pravoslavne crkve Moskovske patrijaršije.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
11. maj 2024 15:49