Peter Stano / - FOTO: YOUTUBE
25/01/2024 u 22:28 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Stano: Bez napretka u dijalogu Beograda i Prištine nema ni napretka na putu ka EU

Kada je riječ o napadu u Banjskoj, Stano je rekao da nema ništa novo da kaže o tome i da EU i dalje čeka konačan izvještaj istrage, koju sprovode vlasti u Prištini

Bez napretka u dijalogu Beograda i Prištine, koji se vodi uz posredovanje EU, nema ni napretka u procesu pristupanja EU, poručuje portparol Peter Stano. Ako ima napretka sa jedne strane, to će se i odraziti na proces pristupanja, ističe Stano.

Peter Stano je, na brifingu za novinare u Briselu, rekao da proces pristupanja Evropskoj uniji zavisi od dijaloga Beograda i Prištine.

- Evropska unija je u više navrata, kao i u pravnim dokumentima, vrlo jasno stavila do znanja da put Kosova i Srbije ka EU ide kroz dijalog koji se vodi uz posredovanje EU. Drugim riječima, ako nema napretka u dijalogu, nema ni napretka u procesu pristupanja EU - rekao je Stano.

Istakao je da je takav stav EU naveden u brojnim dokumentima, kao što su zaključci Saveta od 2013., 2014. do 2022. godine, pregovarački okvir za Srbiju, ovogodišnja komunikacija o proširenju i izvještaji o Beograda i Prištini.

-Vrlo je jasno navedeno šta Evropska unija i njene države članice očekuju kada je u pitanju proces pristupanja i dijalog - rekao je Stano.

Naglasio je da su ta dva procesa zapravo dio istog procesa, odnosno da su dijalog i pristupanje Beograda i Prištine Evropskoj uniji neizbježno povezani i neodvojivi.

- Tako da bez napretka u dijalogu i u ispunjavanju obaveza nema napretka na putu ka EU. Ako postoji bude napredak na jednoj strani, onda će se to odraziti na proces pristupanja tog partnera - naglasio je Stano.

Kada je riječ o napadu u Banjskoj, Stano je rekao da nema ništa novo da kaže o tome i da EU i dalje čeka konačan izvještaj istrage, koju sprovode vlasti u Prištini.

- Kada vidimo konačne rezultate, onda ćemo to analizirati, pregledati i izvući potrebne posljedice, ne komentarišući pojedinačne primjedbe bilo koga u konkretnom kontekstu - rekao je Stano i dodao da EU očekuje bezuslovnu saradnju svih koji mogu da doprinesu na rasvjetljavanju onoga što se dogodilo.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
01. maj 2024 04:26