Jens Stoltenberg / - EPA-EFE
07/02/2024 u 18:56 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Stoltenberg: Ruska pobjeda ohrabrila bi i Kinu, Iran i Sjevernu Koreju

Ruska pobjeda bi nas oslabila i ohrabrila ne samo Moskvu, već i Kinu, Iran i Sjevernu Koreju, rekao je prvi čovjek Sjevernoatlantske vojne alijanse

SAD "mogu i hoće" da nastave s pružanjem vojne pomoći Ukrajini, izjavio je savjetnik Bijele kuće za nacionalnu bezbjednost Džejk Saliven, tokom posjete sjedištu NATO u Briselu, javljaju agencije prenose emdiji.

- Ne postoji alternativa obavezivanju Sjedinjenih Država da obezbijede nivo resursa koji Ukrajini omogućava posjedovanje artiljerije, sistema protivvazdušne odbrane i drugih neophodnih kapaciteta - rekao je Saliven na konferenciji za novinare, koju je održao zajedno sa generalnim sekretarom NATO Jensom Stoltenbergom.

Stoltenberg je tom prilikom ocijenio da je - od suštinske važnosti - da se kongres SAD - u bliskoj budućnosti saglasi sa nastavkom podrške Ukrajini -. Prema njegovim riječima, podrška Ukrajini - nije dobročinstvo, već je riječ o našoj sopstvenoj bezbjednosti -.

- Ruska pobjeda bi nas oslabila i ohrabrila ne samo Moskvu, već i Kinu, Iran i Sjevernu Koreju - rekao je prvi čovjek Sjevernoatlantske vojne alijanse.

Nastavak američke vojne pomoći Ukrajini zavisi od odluke američkog Kongresa, a ta pomoć je kroz mukotrpne pregovore vladajućih demokrata i opozicionih republikanaca – koji drže kontrolu nad donjim domom Kongresa – uvezana sa jačanjem bezbjednosti južne granice SAD.

Međutim, neizvjesno je da li će zakon biti i usvojen.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
19. maj 2024 04:46