Vladimir Putin / - FOTO: EPA
05/11/2022 u 11:10 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Svaki drugi Slovak misli da Rusi nisu napali Ukrajinu

Proruski postovi na Fejsbuku su prevladali. To je rezultat ove kampanje dezinformiranja, dio stanovništva indoktriniran je proruskom propagandom. Moramo hitno ubrzati naše napore, priznaje slovački premijer

Više od polovine Slovaka vjeruje da Rusi nisu isprovocirali rat u Ukrajini. Centralna vlast te države, koja je članica NATO i Evropsle unije, saopštila je da je odlučila da uloži ogroman novac i oformi specijalnu jedinicu čija je misija borba protiv ruske propagande.

Centar za suzbijanje hibridnih pretnji pri Ministarstvu unutrašnjih poslova trenutno se nalazi u procesu kupovine posebnog analitičkog softvera sa veštačkom inteligencijom. Ovaj softver bi, kako navode, trebalo da otkrije različite informacijske operacije Kremlja.

- To bi nam omogućilo bolji pregled onoga što se događa na internetu, kao i otkrivanje protagonista koji stoje iza propagandnih kampanja, rekao je Daniel Milo, šef posebne jedinice pri Ministarstvu unutrašnjih poslova Slovačke.

Dodao je da Rusi koriste onlajn hibridne kampanje kako bi potkopali vladu koja ima snažan proukrajinski stav. Istraživanja pokazuju da više od polovine slovačkog stanovništva (5,4 miliona ljudi) vjeruje u različite teorije zavjera, a svaki drugi Slovak ne vjeruje da je Rusija napala Ukrajinu.

Takođe, više građana vjeruje Rusima nego američkim saveznicima. Ubrzo nakon što je Rusija napala Ukrajinu 24. februara, udio proruskog narativa na društvenim mrežama izjednačio se s proukrajinskim.

- A onda se situacija poslednjih mjeseci promijenila u smjeru nenormalnog. Proruski postovi na Fejsbuku su prevladali. To je rezultat ove kampanje dezinformiranja, dio stanovništva indoktriniran je proruskom propagandom. Moramo hitno ubrzati naše napore, priznaje slovački premijer Eduard Hager i dodaje da je da bi to uspjelo neophodna podrška na evropskih i svjetskih zemalja.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu

Izdvojeno

07. maj 2024 13:24