Demonstracije u Iraku protiv paljenja Kurana u Švedskoj / - N1
27/07/2023 u 20:39 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Švedski premijer: Zabrinut sam šta će se desiti ako nastave spaljivanje Kurana

Napadi na Kuran u Švedskoj i Danskoj uvrijedili su mnoge muslimanske zemlje, uključujući Tursku. Švedska treba podršku Turske za članstvo u NATO-u, što je cilj Stokholma od ruske invazije na Ukrajinu

Švedski premijer Ulf Kristerson rekao je da je "krajnje zabrinut" zbog toga šta bi se moglo dogoditi ako se nastave demonstracije paljenja Kurana, u jeku rastućeg bijesa muslimana zbog niza napada na svetu knjigu islama.

Napadi na Kuran u Švedskoj i Danskoj uvrijedili su mnoge muslimanske zemlje, uključujući Tursku. Švedska treba podršku Turske za članstvo u NATO-u, što je cilj Stokholma od ruske invazije na Ukrajinu.

Kristerson je rekao za švedsku novinsku agenciju TT da su policiji podneseni novi zahtevi za demonstracije na kojima se ponovno planira paljenje Kurana.

- Ako im se odobri, suočićemo se sa nekoliko dana jasnog rizika da se nešto ozbiljno dogodi. Posebno sam zabrinut do čega bi to moglo dovesti - rekao je.

Demonstranti su upali u švedsku ambasadu u Bagdadu 20. jula i zapalili ga kao odgovor na planirano paljenje Kurana u Švedskoj. Kristerson je rekao da je na policiji odluka o davanju dozvola za demonstracije. Švedska sigurnosna služba SAPO zadržala je svoju procjenu prijetnje na nivou tri na lestvici do nivoa pet, što označava "povećanu prijetnju" tokom krize.

- Švedska je od toga da je bila percipirana kao tolerantna zemlja postala percipirana kao antiislamska zemlja - rekla je Šarlot von Esen novinarima. Danska i Švedska osudile su spaljivanje Kurana, ali ga ne mogu spriječiti prema propisima zaštite slobode govora.

Švedska je optužila druge zemlje, poput Rusije, da manipulišu krizom kako bi naštetili njenim interesima i težnji da se pridruži NATO.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
03. maj 2024 07:30