Ilustracija / - EPA
03/10/2023 u 09:30 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Ukrajinci osvojili ruski tenk koji nisu mogli da pokrenu pa zvali Ruse za pomoć

Podaci stranice Oryx navode kako je ruska vojska od početka invazije izgubila dvije trećine svojih tenkova

Ukrajinski oficir navodno je odlučio da nazove rusku tehničku službu i zatraži pomoć nakon što je imao poteškoća s upravljanjem zaplijenjenim ruskim tenkom.

Oficir kodnog imena Kočevnik u videu je, čini se, provocirao zaposlene ruskog proizvođača tenkova Uralvagonzavoda.

Snimke je na YouTube-u objavio kanal Militarnyi, ukrajinski medij koji izvještava o ratu, prenosi Business Insider.

Kočevnik je rekao da ima problema s ruskim tenkom modela T-72B3, kakav je vrlo čest u ruskoj vojsci. Taj model je najnaprednija verzija sovjetskih tenkova T-72

U snimku, o kojem je izvestio Forbes u nedjelju, ne navodi se gde su i kada Kočevnik i njegovi saborci osvojili tenk. Insider nije uspio nezavisno da potvrdi koga je tačno Kočevnik zvao i kada se poziv dogodio.

Kočevnik je najpre zvao osobu za koju je rekao da je zaposleni Uralvagonzavoda imena Aleksandar Anatolevič. Tokom poziva, Kočevnik je iznio čitav niz pritužbi na tenk, uključujući i to da on pušta ulje i ima pokvarene kompresore.

- Ja sam komandant artiljerije, problem je u tome što jednostavno ne možemo njime da upravljamo, - rekao je Kočevnik prema izvještaju Forbesa.

Osoba s druge strane linije, čini se, nije bila svjesna da razgovara s ukrajinskim vojnikom. Zaposleni je uvjeravao Kočevnika da će prenijeti njegove pritužbe kancelariji za dizajn i proizvođaču motora, izvestio je Forbes.

U drugoj polovini videa, Kočevnik je nazvao, kako je rekao, direktora Uralvagonzavoda, izvjesnog Andreja Abakumova. U snimku se čuje kako ta osoba Kočevniku kaže da probleme s tenkom prijavi putem WhatsApp poruke, kaže Forbes.

Kočevnik je na kraju poziva otkrio svoj identitet obojici muškaraca.

- Gledajte, ja sam komandant artiljerije K-2. Ovo je drugi mehanizovani bataljon ukrajinske 54. mehanizirane brigade - rekao je Kočevnik u prvom pozivu.

- Mi skupljamo ove tenkove kao trofeje, dajte napravite ih bolje kako bismo lakše mogli njima da upravljamo. Slažemo se? Puno vam hvala. Čuvajte se. Slava Ukrajini - dodao je.

Podaci stranice Oryx navode kako je ruska vojska od početka invazije izgubila dvije trećine svojih tenkova.

Predstavnici ruskog ministarstva odbrane nisu odgovorili na Insajderov upit za komentar.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
06. maj 2024 18:57