/ FOTO: EUROPOL
07/12/2022 u 09:46 h
Žana BojanićŽana Bojanić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

(VIDEO) Crna Gora dio akcije Europola: Uhapšeno 636 osoba, oduzeti pola tone droge i oružje

Razmjena informacija dovela je do otvaranja 335 novih slučajeva protiv kriminalnih mreža umiješanih u trgovinu vatrenim oružjem, drogom, krijumčarenje migranata i trgovinu ljudima

Između 24. i 30. oktobra, organi za sprovođenje zakona širom Evrope zajednički su ciljali na trgovinu vatrenim oružjem, drogu, krijumčarenje migranata i trgovinu ljudima tokom koordinisanih Dana zajedničke akcije EMPACT-a (JAD). Tokom ove akcije i crnogorska policija sprovela je određene aktivnosti.

Austrija i Španija koordinirale su dva toka aktivnosti, koje su uključivale pojačane provjere vanjskih granica EU i specijalne operacije. Europol je koordinirao razmjenu operativnih informacija između uključenih strana.

REZULTATI AKCIJA USMJERENIH NA TRGOVINU LJUDIMA

- 254 hapšenja;

- identifikovano 910 potencijalnih žrtava;

- identifikovano 115 osumnjičenih trgovaca ljudima;

- uključeno 18.430 službenika;

- otvoreno 205 novih predmeta.

- Nacionalne vlasti su razvile niz istraga povezanih sa danima akcije. Jedan primjer je identifikacija osobe osumnjičene za seksualno iskorištavanje djece u Hrvatskoj. Osumnjičeni je mamio žrtve, uglavnom maloljetne, putem društvenih mreža. Istražnim radnjama identifikovano je 16 žrtava, od kojih 14 maloljetnih.

GLOBALNI REZULTATI ZAJEDNIČKE AKCIJE

- 636 hapšenja;

- identifikovano 910 potencijalnih žrtava trgovine ljudima;

- otkriveno 2 476 ilegalnih ulazaka;

- zapljene uključuju 106 komada vatrenog oružja, pola tone droge (uglavnom heroin i kanabis), elektronsku opremu i oko 1,7 miliona eura u gotovini;

- pokrenuto 335 novih istraga.

Britanske vlasti su takođe sprovodile fokusirane aktivnosti usmjerene na seksualno iskorištavanje djece. Policijske snage su posjećivale djecu ranjivu na eksploataciju i distribuirale materijale za obuku hotelima i lokalnim vlastima kako bi pomogle u identifikaciji djece kojoj je potrebna pomoć. Tokom JAD-a, otprilike 20% potencijalnih žrtava identificiranih u Ujedinjenom Kraljevstvu bile su maloljetne osobe- navode iz Europola.

Policija, žandarmerija, graničari, carinski organi i nacionalne jedinice uključene u borbu protiv organizovanog kriminala širom Evrope sarađivali su u ovim EMPACT danima zajedničke akcije. Pristup vođen obavještajnim podacima, operativna prekogranična koordinacija i zajednički rad svih uključenih vlasti doprinijeli su povećanju presretanja.

- Razmjena informacija dovela je do otvaranja 335 novih slučajeva protiv kriminalnih mreža umiješanih u trgovinu vatrenim oružjem, drogom, krijumčarenje migranata i trgovinu ljudima- navode iz Europola.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu

Izdvojeno

23. april 2024 21:53