/ SHUTTERSTOCK - SHUTTERSTOCK
09/05/2023 u 13:09 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

(VIDEO) Demonstranti spriječili poljskog ambasadora da oda poštu sovjetskim vojnicima

Rano jutros aktivisti iz inicijative Euromajdan – Varšava pustili su u četvrti u kojoj stanuju ruske diplomate zvuke sirena i bombardovanja ukrajinskih gradova

Ambasadora Rusije u Varšavi Sergeja Andrejeva spriječili su u Varšavi demonstranti da na Dan pobjede nad fašizmom oda poštu palim crvenoarmejcima i položi vijenac na Mauzolej sovjetskih vojnika u poljskoj prijestonici.

Nekoliko stotina demonstranata čekalo je od jutra ambasadora, a prethodno su ispred mauzoleja postavili ukrajinske zastavice i simbolične grobove sa imenima ukrajinskih civila koji su poginuli tokom rata u Ukrajini, među njima i djece, polivene crvenom bojom krvi.

Da bi došao do mauzoleja ruski ambasador morao bi da se provlači kroz grmlje, ili da gazi po tim simboličnim grobovima Ukrajinaca i prođe pored kulisa bombardovanih zgrada i napisa poput „Rusija – teroristička država“.

Rano jutros aktivisti iz inicijative Euromajdan – Varšava pustili su u četvrti u kojoj stanuju ruske diplomate zvuke sirena i bombardovanja ukrajinskih gradova.

-Kako vidite ponovo smo suočeni sa narušavanjem reda. Nažalost već drugi put, kako i prošle godine nismo uspjeli da položimo vijence kod spomenika sovjetskih oslobodilaca koji su poginuli ovdje u borbi protiv fašizma- kazao je novinarima ruski ambasador Andrejev pošto je posle 20 minuta odustao od toga da probije blokadu oko spomenika.

Ambasada Rusije zatražila je prethodno od poljskog Ministarstva spoljnih poslova da osigura javni red i mir i proslavu Dana pobede nad fašizmom 9. maja da se ne ponove izgredi i fizičko nasrtanje kao prošle godine, ali je ministarstvo preporučilo Andrejevu da radije odustane od odavanja pošte sovjetskim vojnicima i proslave kraja Drugog svjetskog rata.

Prošle godine demonstranti su oteli i gazili vijence koje je ambasador donio a tokom gurkanja ispred mauzoleja polili su ga crvenom farbom, dok danas fizičkih čarki nije bilo, mada su gađali rusku delegaciju raznim predmetima i skandirali „fašisto“, javili su poljski mediji.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
17. maj 2024 06:34