/ SHUTTERSTOCK - Vladimir Zelenski
23/02/2024 u 15:35 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

(VIDEO) Zelenski prvi put progovorio o ukrajinskim gubicima: Moramo biti tehnološki opremljeniji

Zelenski je naglasio: „Moramo biti pametni, tehnološki opremljeniji i, naravno, brzi. Vrijeme je novac, ali u našem slučaju to nije novac, to su ljudi, životi ljudi"

Smjena vrhovnog komandanta Oružanih snaga Ukrajine Valerija Zalužnog rezultat je "resetovanja" vojnog vrha, rekao je predsjednik Ukrajine Vladimir Zelenski u intervjuu za kanal Foks Njuz. Zelenski je razgovarao s američkim voditeljem te televizije Bretom Bajerom na jednoj od lokacija u blizini prve linije fronta u Harkovu, prenosi Nova.rs.

Odgovarajući na pitanje zašto su smjenjeni vrhovni komandat i ostalo vođstvo ukrajinskih oružanih snaga, Zelenski je rekao da se radi o „resetovanju“, restrukturisanju i promeni upravljanja vojnim komandnim vrhom.

- Moramo biti brži. To znači rješavanje sve birokratije koju imamo. Inače nećemo imati nikakve šanse - rekao je za Foks Njuz, prenosi Index.hr.

Zelenski je naglasio: „Moramo biti pametni, tehnološki opremljeniji i, naravno, brzi. Vrijeme je novac, ali u našem slučaju to nije novac, to su ljudi, životi ljudi.“

Zelenskog su takođe pitali u vezi s dodjeljivanjem titule Heroja Ukrajine Valeriju Zalužnom i da li je to značilo generalovu stalnu podršku predsednikovoj politici ili potencijalno skretanje prema opoziciji. Predsjednik je odgovorio da je to izbor samog Zalužnog.

- Branio je naš narod, našu zemlju. Zato sam mu dodjelio titulu Heroja Ukrajine. Jako sam mu zahvalan - rekao je Zelenski.

Novinar je ukrajinskog lidera pitao da li zna koliki su gubici Ukrajine u ovom ratu.

- Znamo da je ubijeno nekoliko desetina hiljada ljudi. Desetine hiljada djece takođe su deportovani, znamo za to - rekao je Zelenski.

- Omjer je jedan prema pet. Na jednog ubijenog ukrajinskog vojnika dolazi pet ubijenih ruskih vojnika - dodao je.

Tokom proteklih nekoliko mjeseci u ukrajinskim medijima redovno su se pojavljivale glasine o sukobu između Zalužnog i Zelenskog i predsjednikovim namjerama da smjeni vrhovnog komandanta.

Zelenski je 8. februara najavio smjenu vrhovnog komandanta Oružanih snaga Ukrajine.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. april 2024 13:44