/ - FOTO: UKRAINIAN PRESIDENTIAL PRESS OFFICE
08/02/2024 u 20:08 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Zelenski imenovao novog komandanta vojske

Zelenski je rekao da Sirski "ima uspješno odbrambeno iskustvo - vodio je odbrambenu operaciju Kijeva. Takođe ima uspješno ofanzivno iskustvo - operaciju oslobađanja Harkiva"

Predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski rekao je da je imenovao Oleksandra Sirskog za vrhovnog komandanta ukrajinske vojske, samo nekoliko minuta nakon što je objavio da je vrijeme za "obnovu" i "obnovljeno vodstvo" oružanih snaga zemlje.

Zelenski je rekao da Sirski "ima uspješno odbrambeno iskustvo - vodio je odbrambenu operaciju Kijeva. Takođe ima uspješno ofanzivno iskustvo - operaciju oslobađanja Harkiva".

Rođen u Rusiji, pedesetosmogodišnji Sirski, koji je bio komandant ukrajinskih kopnenih snaga od 2019. godine, zamijenio je generala Valerija Zalužnija nakon izvještaja da Zelenski intenzivno razmišlja o njegovoj smjeni.

Priče, analize, foto i video-zapisi o ratu u Ukrajini.

Sirski je bio jedan od glavnih komandanata koji su vodili borbu ukrajinskih oružanih snaga protiv ofanziva separatista koje podržava Rusija, a koje su započele 2014. ubrzo nakon što je Rusija ilegalno anektirala ukrajinski Krim.

Nakon što je Rusija pokrenula punu invaziju na Ukrajinu u februaru 2022., Sirski je predvodio uspješnu kontraofanzivu ukrajinskih oružanih snaga kako bi povratio kontrolu nad regijom Harkiv u septembru te godine.

U aprilu 2022., uspješno vodstvo Sirskog u odbrani ukrajinske prijestonice donijelo mu je priznanje "Heroja Ukrajine", dodijeljenu dekretom koji je potpisao Zelenski.

Zelenski se ranije 8. februara sastao sa Zalužnijem i rekao da ga je zamolio da ostane "u timu", iako nije rekao u kom svojstvu.

Zalužni je 8. februara na Telegramu napisao da su on i Zelenski "donijeli odluku o neophodnosti promjene pristupa i strategije" u borbi Ukrajine protiv agresije Rusije.

Sedmicama se spekulialo o tome da Zelenski razmišlja o uklanjanju Zalužnog zbog razlika u strategiji dok se Ukrajina bori da odbije invazijske trupe iz Rusije.

Tenzije između Zalužnija i Zelenskog pojavile su se u novembru nakon što je vrhovni komandant objavio komentar u Economistu, rekavši da je rat ušao u ćorsokak i da će samo tehnološki napredak Ukrajini omogućiti da ostvari svoje ciljeve oslobađanja okupirane teritorije.

Ured Zelenskog brzo je odbacio tu procjenu na bojnom polju.

Ankete su ranije pokazale da je Zalužnijeva popularnost u zemlji jednako visoka, ako ne i veća, od Zelenskog, a neki stručnjaci sugerisali su da bi, ako Zelenski odluči da zbaci Zalužnija, to demoralisalo dio ukrajinskih trupa i narušilo nacionalno jedinstvo.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
18. maj 2024 08:55