Volodimir Zelenski / FOTO. EPA
28/03/2024 u 23:19 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Zelenski pozvao Kongres SAD da deblokira pomoć od 60 milijardi dolara

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski danas se založio pred predsjednikom Predstavničkog doma SAD Majkom Džonsonom za "brzo usvajanje" ogromne "vitalne" vojne pomoći za svoju zemlju u kontekstu pojačanih ruskih napada.

Američka pomoć od 60 milijardi dolara je blokirana u Kongresu od prošle godine, prenosi N1.rs.

- Obavjestio sam Džonsona o situaciji na bojnom polju, posebno o dramatičnom porastu ruskog vazdušnog terora - rekao je Zelenski posle telefonskog razgovora sa američkim visokim zvaničnikom.

Zelenski je rekao da je američka pomoć Ukrajini odobrena u Kongresu od vitalnog značaja.

Džonson, koji određuje koji će zakoni biti stavljeni na glasanje u Predstavničkom domu Kongresa, rekao je nedavno da ispituje načine pomoći Ukrajini, dok je Senat već ranije odobrio pomoć od 60 milijardi dolara.

Rusija napala ukrajinsku energetsku infrastrukturu: Meta bila velika brana

Ruska vojska je 22. marta sprovela najveći vazdušni napad na ukrajinsku energetsku infrastrukturu od početka invazije na Ukrajinu započetu prijhe dvije godine.

Zelenski je rekao da je Rusija prošle nedelje na teritoriju Ukrajine ispalila ukupno 190 projektila, poslala 140 dronova i bacila 700 vođenih vazdušnih bombi.

Pomoć u Kongresu blokiraju republikanci koji podržavaju bivšeg predsjednika Donalda Trampa  koji je u kampanji pred predsjedničke izbore zakazane u novembru u SAD.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
24. april 2024 07:26