Volodimir Zelenski / - EPA
12/12/2023 u 12:50 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Zelenski: Uspostaviti evropsko odbrambeno čvorište u Ukrajini

Zelenski je kazao da je važno da se razvija zajednička proizvodnja artiljerijske municije, vazdušnih sistema odbrane i artiljerijskih i raketnih sistema, prenosi Radio Slobodna Evropa

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski predložio je uspostavljanje evropskog odbrambenog čvorišta u toj državi koji bi ubrzao i povećao proizvodnju vojne opreme i municije, prenosi MINA.

- Predložio sam osnivanje evropskog odbrambenog čvorišta u Ukrajini - objavio je Zelenski na mreži X.

On se, kako je naveo, sastao sa liderima američkih odbrambenih kompanija, kojima je kazao da je zahvalan svakom američkom radniku koji proizvodi oružje koje „nam pomaže da zaštitimo svoj narod i našu zemlju“.

Zelenski je kazao da je važno da se razvija zajednička proizvodnja artiljerijske municije, vazdušnih sistema odbrane i artiljerijskih i raketnih sistema, prenosi Radio Slobodna Evropa.

- Spremni smo da donesemo sve suštinske odluke, smanjimo birokratiju i raspodijelimo narudžbine. Spremni smo da proizvodimo više municije i vojnih vozila, ali nam je potrebna podrška - naveo je on.

Zelenski boravi u SAD i trebalo bi da se obrati senatorima SAD i sastane s predsedavajućim Predstavničkog doma Majkom Džonsonom, čije su republikanske kolege blokirale predlog zakona koji uključuje desetine milijardi dolara vojne pomoći Ukrajini.

On bi trebalo da se sastane i sa američkim predsjednikom Džosefom Bajedenom kako bi razgovarali o "hitnim potrebama" sa kojima se Kijev suočava u borbi protiv ruske invazije.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
25. april 2024 22:52