/ - IZVOR: SHUTTERSTOCK
04/11/2022 u 11:26 h
Dan portalDan portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Žiofre: EU želi da bude uz Srbiju i u dobrim i u lošim vremenima

Kako kaže Žiofre, 165 miliona eura su odgovor na neposredne potrebe, ali da treba da se gleda na duži rok

U Berlinu su potpisana tri važna sporazuma o mobilnosti i zapošljavanju ljudi u zemljama Zapadnog Balkan, prenosi N1.

To je važan korak za region i veliki korak ka EU i time se zemlje Zapadnog Balkana pripremaju za članstvo, rekao je šef delegacije Evropske unije u Srbiji ambasador Emanuele Žiofre.

Paket hitne pomoći Evropske unije od 165 miliona eura za snabdijevanje Srbije energentima važan je korak i snažan pokazatelj da EU stoji uz Zapadni Balkan.

-Ruska agresija na Ukrajinu je izazvala skok cijena energenata na tržištu i ova podrška će biti prebačena u budžet Srbije, a ideja je da se pomognu najugroženiji građani i preduzeća. Razgovaraću sa ministarkom energetike da vidimo kako bi to mogli da realizujemo. EU pokazuje da želi da bude uz Srbiju i u dobrim i u lošim vremenima- rekao je šef delegacije Evropske unije u Srbiji za RTS.

Kako kaže Žiofre, 165 miliona eura su odgovor na neposredne potrebe, ali da treba da se gleda na duži rok.

-Ukupan paket za ulaganje u infrastrukturu iznosi 500 miliona evua, prije svega u održive i zelene energente. U poslednjih 20 godina već smo uložili 800 miliona eura u diversifikaciju Srbije- rekao je Žiofre.

Energetika će biti i tema konferencije UN o životnoj sredini sledeće nedelje u Egiptu.

-To je važan samit i svi lideri će učestvovati. Moramo da postignemo da povećanje temperature ne prelazi 1,5 stepen. Radimo i sa partnerima sa Zapadnog Balkana, o čemu je takođe bilo reči u Berlinu. Očekujem da će Srbija vrlo brzo imati i nacionalni plan, a mi smo tu da pomognemo- rekao je šef delegacije EU u Srbiji.

EU je preduzela vrlo konkretne korake kako bi do 2050. godine bila „ekološki neutralna“.

-Imamo paket zakona, dogovoreno je da se fosilna goriva ne koriste, radi se na izgradnji infrastrukture kako bismo mogli da pređemo na zelene energente- kaže Žiofre.

Agenda Evropska unija–Srbija predstavlja osnovu za reforme u oblasti vladavine prava, slobode medija, kao i za rešavanje ključnih pitanja, kao što su odnosi sa Prištinom.

-Ključni način je zajednički rad i intenziviranje reformi. Razgovaraćemo o setu medijskih zakona i dobro je da je novi ministar odmah krenuo da radi na tom polju. Takođe, tu su i dalje reforme na polju sprečavanja korupcije i druga pitanja- navodi ambasador.

Ono što se zove njemačko-francuska inicijativa je pokušaj da se ide dalje u pronalaženju rešenja u dijalogu Beograda i Prištine. Miroslav Lajček dolazi u Beograd, gdje će sa predsjednikom Srbije razgovarati o aktuelnim temama.

-EU je snažmo posvećena procesu evrointegracija Zapadnog Balkana i postoji politička odlučnost kako bi zemlje napredovale. Stvaramo prilike, pronalazimo rešenja i idemo napred- zaključio je u razgovoru šef delegacije EU u Srbiji Emanuel Žiofre.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
18. maj 2024 09:07