/ IBRAHIM-BORAN-3IJHGGTSDI8-UNSPLASH
30/07/2023 u 23:05 h
Dan portalDan portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Zona eura se približava ciljanoj inflaciji od dva odsto

Rast cijena je svakako usporen posljednjih mjeseci, dok je ECB višestruko povećala kamatne stope da bi usporila inflaciju

Predsjednica Evropske centralne banke (ECB) Kristin Lagard ocijenila je da se zona eura poslije napretka u borbi protiv inflacije ona približava cilju od dva odsto, prenosi Krstarica.

- Očigledno je da je monetarna politika počela da utiče na snižavanje inflacije. To se vidi i po kreditnim ciframa, i po kamatnim stopama, a to znaju građani, kao i po obimu kredita koji su u padu, kao i po potražnji kompanija za kreditima -rekla je ona u intervju za pariski list Figaro.

Dodala je da se to vidi i u ekonomiji, u nekretninama i investicijama.

Govoreći o spekulacijama da će od septembra biti pauze u povećavanju kamatnih stopa, predsjednica ECB je bila neodređena, rekavši da „možda dođe do još jednog povećanja stopa, ili možda do pauze“.

-Pauza, bez obzira na datum, u septembru ili kasnije, ne bi nužno bila definitivna-rekla je ona i podsjetila da bi to zahtijevalo „održivo smanjenje inflacije do cilja“ – na dva odsto.

Rast cijena je svakako usporen posljednjih mjeseci, dok je ECB višestruko povećala kamatne stope da bi usporila inflaciju koja je u junu u zoni eura bila 5,5 odsto na godišnjem nivou.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
ТАГОВИ
ZONAEUROINFLACIJA
02. maj 2024 15:27