/ ФОТО: ЕУРОПОЛ
11/05/2021 u 11:22 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Заплијењено преко 56 400 културних добара, 67 ухапшених

Међу земљама учесницима Еурополове акције је и Црна Гора, а одузети предмети укључују археолошке предмете, намјештај, новчиће, слике, музичке инструменте и скулптуре

Упркос ограничењима која намеће вирус корона издање акције "Пандора" за 2020. годину, које спроводи Еуропол са сарадницима, чији је циљ спречавање илегалне продаје културних добара до данас је остварила најбоље резултате са преко 56 400 заплијењених културних добара. Ти предмети укључују археолошке предмете, намјештај, новчиће, слике, музичке инструменте и скулптуре. У периоду између 1. јуна и 31. октобра 2020., током акције учествовала су царинска тијела за спровођење закона из 31 земље. Међу земљама учесницама била је и Црна Гора.

- Током оперативне фазе извршене су десетине хиљада провјера и контрола у разним ваздушним лукама, лукама, граничним прелазима, као и у аукцијским кућама, музејима и приватним кућама. Као резултат тога, отворено је више од 300 истрага и ухапшено је 67 особа- саопштили су данас из Еуропола.

Ову операцију водила је Цивилна гарда Шпаније, а међународну координацију подржали су Еуропол, INTERPOL и WCO. 

Земље учеснице: Албанија, Аустрија, Бјелорусија, Белгија, Босна и Херцеговина, Бугарска, Хрватска, Кипар, Чешка, Данска, Француска, Њемачка, Грчка, Ирска, Италија, Литванија, Луксембург, Малта, Холандија, Сјеверна Македонија, Црна Гора, Пољска , Португал, Румунија, Србија, Словенија, Шпанија, Шведска, Турска и Велика Британија.

Ж.Б.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
26. april 2024 09:34