Sergeј Lavrov / - EPA
01/12/2023 u 12:51 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Lavrov u Skoplju: Problemi na Balkanu potiču sa Zapada, još od vremena raspada Jugoslavije

Lavrov je, na konferenciji za novinare na marginama Ministarskog savjeta OEBS, rekao da nije veliki stručnjak za makedonsko-bugarske odnose, ali da po njemu problemi u regionu imaju korjene na Zapadu, odnosno poslije raspada Jugoslavije

Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov ocijenio je danas u Skoplju da svi problemi sa kojima se Balkan suočava potiču sa Zapada, još od vremena raspada bivše Jugoslavije.

Lavrov je, na konferenciji za novinare na marginama Ministarskog savjeta OEBS, rekao da nije veliki stručnjak za makedonsko-bugarske odnose, ali da po njemu problemi u regionu imaju korjene na Zapadu, odnosno poslije raspada Jugoslavije.

- Nisam veliki stručnjak za makedonsko-bugarske odnose, mogu samo da kažem da ljudi u Makedoniji imaju puno pravo da budu ravnopravni u svim aktivnostima na našem zajedničkom kontinentu. I ne samo za odnose Bugarske i Makedonije, već za sve balkanske zemlje, rekao bih da korijen svih balkanskih problema leži u ponašanju zapadnih sila - rekao je on na pitanje agencije MIA.

Prema njegovim riječima, Zapad je oduvijek imao interes da huška narode jedne protiv drugih.

- Uvjeren sam da su narodi balkanskog poluostrva prošli kroz teške istorijske tranzicije, da imaju zajednički kod i da ne smiju biti poraženi niti dozvoliti Zapadu da postanu neprijatelji jedni drugima - rekao je Lavrov.

Ruski ministar spoljnih poslova je uputio ohrabrenje etničkim grupama na Balkanu da žive mirno i da suzbijaju sve nacionalističke ambicije i pozvao da se ne priključuju sankcijama Rusiji, samo da bi, kako je rekao, ispunili određene zapadne ambicije.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
07. maj 2024 04:23