Лукашенко  / Фото: MAXIM GUCHEK/BELTA/
09/08/2021 u 14:51 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Лукашенко размишља о одласку: Нећу вјечито бити лидер Бјелорусије, идем брзо

Могао бих да одговорим, ријечима мог брата Владимира Путина: кога бјелоруски народ изабере тај ће и бити предсједник, каже бјелоруски лидер

Бјелоруски лидер Александар Лукашенко саопштио је да ће "врло брзо" напустити своју функцију.

- Немојте нагађати када ће отићи Лукашенко. Врло брзо - рекао је Лукашенко новинарима. 

Бјелоруски лидер је навео да је више пута размишљао како ц́е се ситуација у земљи развијати, ако на његово мјесто дође други човјек.

- Најтеже питање је о наследнику. Зашто је тешко? Могао бих да одговорим, ријечима мог доброг друга и старијег брата Владимира Путина: кога бјелоруски народ изабере тај ће и бити предсједник. То је заиста тако. За кога народ буде гласао. Kоји став ћу ја тада имати, још не знам. Часна ријеч. Мислим о томе, што је природно. Ово није вјечита дужност- рекао је Лукашенко.

Он је додао да 15-20 особа имају потенцијала да сједну на мјесто предсједника и да су по својој преданости Бјелорусији слични њему. 

Такође је навео да је више пута размишљао како ће се ситуација у земљи развијати, ако на његово мјесто дође други човјек.

Према његовим ријечима, за развој економских интеграција није потребно да Бјелорусија постане дио Русије.

Он је подсјетио да Минск никад није био против најтешњег савеза са Русијом, али Москва републику држи на растојању.

- Kада чујем све те наговјештаје: у састав Русије и слично, размишљам Путиновом главом. Треба ли Русији још једна главобоља? Не. Тако то схвата предсједник Русије - рекао је Лукашенко. 

image

Лукашенко са Путином 

Фото: АП

Он је додао да "Русија и Бјелорусија живе као једна земља" иако се ради о двије независне државе.

- Можда ћемо и бити једна држава, можда ћемо и бити у саставу Русије или ће Русија бити у саставу Бјелорусије – ко зна како ће се ствари развијати. Међутим, сада говоримо да треба уништити бјелоруску државу. Свака интеграција је могућа и без губитка суверенитета- закључио је Лукашенко. 

Истакао је да би уставни референдум у Бјелорусији требало да се одржи отворено, искрено и на демократски начин, јер држава нема ништа да крије.

- Немамо шта да сакријемо. Морамо да се држимо уставног референдума отворено и искрено, како бисмо разрадили устав на нивоу предсједничког нацрта, који ће бити објављен јавно и отворен за ширу дискусију- додао је он. 

Предсједник Бјелорусије је додао да ће урадити све на "демократски начин, како и треба да се ради на Западу, али се никад не уради."

- Учинићемо све на начин да ниједна реч не може да нам се приговори- поручио је Лукашенко.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
30. april 2024 11:44