vjačeslav volodin / - KREMLIN PRESS SERVICE
09/11/2023 u 10:38 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Predsjednik ruske Dume: Ako se ukradu zamrznuta ruska sredstva, Moskva će zaplijeniti imovinu EU

Rusija će odgovoriti tako što će konfiskovati znatno više imovine neprijateljskih zemalja. Na kraju, Moskva će tako zamrznuti više imovine nego što je EU zamrznula do sad, upozorava Volodin

Namjera zapadnih zemalja, koja se ogleda u nezakonitom prisvajanju zamrznute ruske imovine zahtijeva simetričan odgovor, rekao je predjsednik ruske Dume Vjačeslav Volodin. Ukoliko bi Moskva uzvratila kontramjerama u problemu bi se mogla naći i Crna Gora, koja je prije godinu i po uvela sankcije Rusiji, zamrznula rusku imovinu, te ukinula direktne letove ka toj zemlji.

- Niz evropskih političara na čelu sa predsjednicom Evropske komisije Ursulom fon der Lajen, koji teže da sačuvaju svoje pozicije, ponovo su započeli razgovore o krađi zamrznutih sredstava naše zemlje, kako bi na račun toga nastavili militarizaciju Kijeva, rekao je Volodin, prenosi portal Adria.

Ovi razgovori, kako dalje objašnjava, “polaze iz činjenice da se njihove države nalaze u lošem finansijskom stanju”, do kojeg su ih upravo oni sami doveli.

Na sve ovo, ističe Volodin, Rusija će odgovoriti tako što će konfiskovati znatno više imovine neprijateljskih zemalja.

- Na kraju, Moskva će tako zamrznuti više imovine nego što je EU zamrznula do sad, upozorava on.

Komentarišući situaciju u EU, Volodin još kaže da se ona dosta pogoršala tokom poslednjih godina: cijene rastu, ekonomija je u recesiji, industrijska proizvodnja u padu, a na sve to EU je na Kijev potrošila 85 milijardi eura.

Stoga, predsjednik Dume zaključuje:

“Kao rezultat, političare, koji se zalažu za rat do posljednjeg Ukrajinca, dolaze oni koje, prije svega, brinu unutrašnji problemi”.

Kao primjer, on navodi Slovačku, čiji je novi premijer odbio da podržava kijevski režim, jer to nanosi štetu njihovoj ekonomiji.

- U Njemačkoj su se regionalni izbori završili porazom vladajuće partije, a u Mađarskoj je na snazi vlast koja se drži izbalansirane politike. Skupština je mađarskog premijer Viktora Orbana izabrala na tu poziciju po peti put prošle godine. Zbog svega toga, u Evropi danas nema jedinstva kao prije, a na posljednjem samitu EU od 26. oktobra ove godine, lideri nisu uspjeli da se usaglase oko izdvajanja dodatnih 50 milijardi eura za Ukrajinu, zaključio je Volodin.

Podsjećamo i Crna Gora je, prije godinu i po zamrznula imovinu više desetina ruskih državljana i to bez odluke suda.

Ustav Crne Gore garantuje privatnu imovinu i strancima, a ona može biti zamrznuta ili eventualno oduzeta samo ako je sud dokazao da je stečena od kriminala. Zbog toga su poslanici tadašnjeg Demokratskog fronta kao i vlasnik i glavni urednik portal Biznis.me Predrag Zečević podnijeli dvije odvojene inicijative za ocjenu ustavnosti zakona na osnovu kojih su uvedene sankcije.

O tome Ustavni sud uskoro treba da se izjasni.

Advokati iz Crne Gore su upozoravali Vladu da nije isključeno da će naša država morati da plati odštetu zbog zamrzavanja imovine bez odluke suda.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
26. april 2024 13:10