Фото: Интернет / - Фото: Интернет
05/06/2021 u 12:15 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Путин пред састанак са Бајденом: Вашингтон покушава да обузда Русију

Морамо да нађемо начин за решење наших односа који су сада на изузетно ниском нивоу, каже руски лидер

Руски предсједник Владимир Путин заоштрио је тон пред састанак са својим америчким колегом Џозефом Бајденом, оптуживши Вашингтон да "покушава да обузда Русију".

Уз то је реакцију Вашингтона на насиље на Kапитол хилу у јануару описао као „манифестацију двоструких стандарда Запада“.

Путин је на Економском форуму у Санкт Петербургу рекао да су контрола наоружања, сукоби у свијету, пандемија коронавируса и климатске промјене бити неке од тема о којима ће он и Бајден разговарати 16. јуна у Женеви.

- Морамо да нађемо начин за решење наших односа који су сада на изузетно ниском нивоу - рекао је Путин.

Додао је да Русија нема никаквих проблема са САД, али да САД имају проблем са Русијом.

- Желе да обуздају наш развој и јавни говор о њему. Економска ограничења и покушаји уплитања у унутрашњу политику наше земље, ослањајући се на снаге које сматрају својим савезницима у Русији, потичу из тога - рекао је он.

Путин је рекао да се нада да ће састанак са Бајденом помоћи смањењу напетости између Москве и Вашингтона. Истакао је да Русија одбија оптужбе о уплитању у предсjедничке изборе у САД.

Прокоментарисао је упад у Kапитол у јануару ове године.

- То није била само маса пљачкаша и побуњеника. Ти људи су дошли на захтев политичара - рекао је и додао да је више стотина људи притворено и оптужено, иако САД критикују сузбијање протеста у Белорусији.

Путин је говорио и за руску државну телевизију Kанал 1, гдjе је рекао да не очекује никакав продор на састанку с Бајденом, али да се нада да ће то помоћи „да се створе услови за предузимање даљих корака за нормализацију руско-америчких односа“.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. april 2024 07:03