Vladimir Putin / - EPA
26/01/2024 u 20:42 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Putin: Ukrajina kriva za pad aviona kod Belgoroda, objaviću nalaze istrage

Putin nije naveo dokaze koji bi potkrepili tvrdnju da je Ukrajina oborila avion. Te tvrdnje su iznosili i drugi ruski zvaničnici. Ukrajinski zvaničnici nisu rekli da li je njihova vojska oborila avion, ali su tražili međunarodnu istragu

Predsjednik Rusije Vladimir Putin je danas obećao da će objelodaniti nalaze domaće istrage pada vojnog transportnog aviona za koji Moskva tvrdi da ga je oborila Ukrajina iako je navodno bila obavještena da su u njemu zarobljeni Ukrajinci, prenosi N1.rs.

U prvom javnom istupu u vezi s padom aviona u srijedu, Putin je potvrdio da su nađeni snimači parametara leta i razgiovoira pilota – „crne kutije“.

Ponovio je ono što su izjavljivali ruski zvaničnici: da je „sve bilo planirano“ za razmjenu ruskih za ukrajinske ratne zarobljenike tog dana kada se vojni Iljušin-76 sa 65 ukrajinskih zarobljenika srušio i izgoreo kod jednog sela u ruskoj oblasti Belgorod, nedaleko od granice Ukrajine.

- Iako su to znali, napali su taj avion. Ne znam da li su to učinili namjerno ili greškom, usled nepromišljenosti -  rekao je Putin na sastanku sa studentima.

Po njegovim riječima, činjenice iz istrage biće objelodanjene „da bi ukrajinski narod mogao da sazna šta se dogodilo“.

Vlasti regiona Belgoroda koji se graniči s Ukrajinom saopštile su da su poginula sva 74 putnika u avionu kada je pao – zarobljenici, šest članova posade i tri ruska vojnika.

Putin nije naveo dokaze koji bi potkrepili tvrdnju da je Ukrajina oborila avion. Te tvrdnje su iznosili i drugi ruski zvaničnici.

Ukrajinski zvaničnici nisu rekli da li je njihova vojska oborila avion, ali su tražili međunarodnu istragu.

Tvrdnje vlasti iz Moskve nije oguće provjeriti iz nezavisnih izvora.

Obje strane u ratu često koriste optužbe da pridobiju javno mnjenje kod kuće i u inostranstvu.

Pad aviona je izazvao lavinu teorija, ali nijedna strana nije to ničim potkrijepila.

Ukrajinski zvaničnici su potvrdili da je razmjena zarobljenika bila zakazana za srijedu, ali da je potom otkazana. Time su bacili sumnju na tvrdnju da su u Iljušinu bili zarobljenici.

Sugerisali su da je avion možda bio prijetnja, a rekli su i da Moskva nije tražila da neki dio vazdušnog prostora bude siguran za let u daro vrijeme, što je bio slučaj pri ranijim razmenama zarobljenika.

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
18. jul 2024 23:48