/ - UNSPLASH ILUSTRACIJA
24/11/2023 u 22:29 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Rusija označila bivšeg premijera kao "stranog agenta"

Prema zakonu, pojednici i organizacije koji primaju novac ili drugi vid podrške van zemlje, mogu biti označeni kao "strani agenti"

Rusko ministarstvo pravde proglasilo je 24. novembra bivšeg premijera Mihaila Kasjanova za "stranog agenta".

Kasjanov je bio prvi premijer kada je aktuelni ruski predsjednik Vladimir Putin došao na vlast, a potom postao jedan od njegovih kritičara.

Prema zakonu, pojednici i organizacije koji primaju novac ili drugi vid podrške van zemlje, mogu biti označeni kao "strani agenti", navode agencije.

Registar "stranih agenata" Rusija koristi kako bi kaznila i diskreditovala kritičare vlasti. Takođe se sve više koristi za zatvaranje organizacija civilnog društva i nezavisnih medija u Rusiji, otkako je Kremlj pokrenuo invaziju na Ukrajinu 2022.

Pojedinci i organizacije koje su označene kao "strani agenti", moraju tu oznaku da objavljuju na svojim internet stranicama i drugim vidovima oglašavanja, prenose mediji.

Na sajtu ruskog ministarstva se navodi da je Kasjanov, pored ostalog, "učestvovao u kreiranju i širenju lažnih informacija o odlukama državnih organa Ruske Federacije i politici koju oni vode" i "protivio se specijalnoj vojnoj operaciji u Ukrajini".

Ruske vlasti odbijaju stav većine država članica Ujedinjenih nacija da je Rusija izvršila agresiju na Ukrajinu, nazivajući to "specijalnom vojnom operacijom".

Kasjanov je postao premijer 2000. godine nakon što je Putin izabran za predsjednika i mandat mu je trajao je do 2004. godine, kada je smijenjen.

On je prvenstveno bio odgovoran za ekonomske reforme.

Postao je istaknuta opoziciona ličnost, nakon što je napustio premijersku funkciju i pokušao da se kandiduje za predsjednika 2008. godine, ali je nacionalna izborna komisija odbila njegovu kandidaturu.

Kako je ruska opozicija slabila zbog hapšenja i represije, Kasjanov se povukao iz javnosti.

Nakon što je Putin poslao trupe u Ukrajinu u februaru 2022, Kasjanov je napustio zemlju i navodno je u Letoniji, piše RSE.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
20. maj 2024 01:59