Oleg Tinkov / - SHUTTERSTOCK
11/03/2024 u 23:18 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Ruski tajkun Tinkov prekida filantropske projekte jer je proglašen “stranim agentom”

Bivši ruski milijarder koji se obogatio u maloprodaji i bankarstvu prisiljen je prekinuti svoje filantropske projekte usmjerene na borbu protiv leukemije nakon što ga je Moskva proglasila “stranim agentom”.

Oleg Tinkov, jedan od najuspješnijih ruskih preduzetnika, najavio je 2021. da će uložiti do 200 miliona dolara za izgradnju dijagnostičkih laboratorija u ruskim regijama i obuku medicinskog osoblja za najnovije međunarodne prakse.

Stopa smrtnosti od raka u Rusiji dvostruko je veća nego u Sjedinjenim Američkim Državama i tri puta veća za one kojima je dijagnostikovana leukemija, napisao je tada. Tinkovu je 2019. dijagnostikovana leukemija i preselio se u Ujedinjeno Kraljevstvo na liječenje.

Tinkov, koji je bio vlasnik banke za građane nazvane po sebi, bio je među prvim ruskim tajkunima koji su javno kritikovali invaziju na Ukrajinu i odrekli se državljanstva. Kasnije je bio prisiljen prodati svoju banku “za sitne pare” tajkunu naklonjenom Kremlju.

Kao rezultat njegove stalne otvorene kritike, rusko Ministarstvo pravosuđa u februaru je proglasilo Tinkova “stranim agentom”, komplikujući njegovu sposobnost finansiranja organizacija u Rusiji. U objavi na svojoj Instagram stranici ranije ovog mjeseca, Tinkov je rekao da ga je imenovanje prisililo da prekine svoj filantropski rad u borbi protiv leukemije.

Rekao je da odluka Rusije da ga odredi za stranog agenta odražava “glupost, divljaštvo i očaj današnje Rusije”.

Tinkovljeva fondacija u izjavi je rekla da je njeno finansiranje pomoglo u pružanju obuke za povećanje kvalifikacija više od 20.000 ruskih medicinskih radnika.

Fondacija je takođe rekla da je finansirala remont odjeljenja za transplantaciju koštane srži u Čeljabinsku, inicirala stvaranje dijagnostičkih centara u Sankt Peterburgu, Irkutsku i Jekaterinburgu i otvorila magistarski program na medicinskom fakultetu Instituta u Sankt Peterburgu.

Nakon masovnih protesta protiv Putina 2012, Rusija je usvojila zakon o “stranim agentima” kako bi suzbila civilno društvo. Od tada je više puta postrožila zakon novim izmjenama i dopunama.

Trenutna verzija zakona dopušta vladi da svakoga ko kritikuje Kremlj označi kao “stranog agenta”, što je izraz jednak “špijunu”. Rusija je u proteklih 12 godina stotine pojedinaca i civilnih organizacija proglasila “stranim agentima”.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. april 2024 08:25