Ilustracija / - FOTO: SHUTTERSTOCK
24/05/2024 u 17:15 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Ambasada SAD: Razdruživanje ne znači nezavisnost, nego kraj RS

Secesija ili razdruživanje Republike Srpske (RS) ne znači nezavisnost tog entiteta, niti kraj Bosne i Hercegovine (BiH), nego znači kraj RS, poručili su iz Ambasade Sjedinjenih Američkih Država (SAD) u Sarajevu.

Vlast RS najavile su u četvrtak da će predložiti "mirno razdruživanje" drugom bosanskohercegovačkom entitetu, Federaciji BiH.

Američka ambasada je u objavi na društvenoj mreži X istakla da ovi planovi znače secesiju, te da je u pitanju "opasno, neodgovorno, antidejtonsko djelovanje koje izlaže riziku teritorijalni integritet, suverenitet i multietnički karakter BiH".

- To su ključni interesi SAD. Sjedinjene Američke Države braniće ih i štititi, između ostalog, i pozivanjem na odgovornost onih koji ih izlažu riziku - poručili su iz Ambasade.

Oni su naveli da vlasti u RS objašnjavaju odluku "skupinom laži i dezinformacija smišljenih da zaplaše javnost u tom entitetu”.

- Ne postoji međunarodna zavjera da se ukine RS, a (Milorad) Dodik ne može izdvojiti niti jednu jedinu izjavu ijednog američkog zvaničnika kojom se poziva na ukidanje RS - rekli su iz Ambasade.

Britanci upozorili Dodika: RS se ne može otcijepiti

Kako su dodali iz tog diplomatskog predstavništva, BiH nije unija dva entiteta.

- Kako izričito stoji u Dejtonskom mirovnom sporazumu i Ustavu BiH, BiH je država nasljednica Republike Bosne i Hercegovine. Ustav BiH ne daje pravo na secesiju ili “razdruživanje” ni entitetima ni bilo kojoj nižoj administrativnoj jedinici. RS može postojati samo unutar BiH - navodi se u saopštenju.

Iz Ambasade su kazali da Dodikove aktivnosti izlažu riziku budućnost unutar evro-atlantskih institucija koju građani BiH, uključujući RS, žele.

- Put koji on predlaže osigurao bi da građani RS, njihova djeca i unuci nemaju miran, prosperitetan život u demokratiji kakav zaslužuju - zaključuje se u saopštenju.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
17. jun 2024 11:21