Si Đinping i Bajden / - SI ĐINPING I BAJDEN
14/11/2022 u 15:14 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Bajden i Đinping na sastanku: Važno izbjeći sukob SAD i Kine

Bajden i Si Đinping pozdravili su se rukovanjem, a na snimku se mogu vidjeti i široki osmjesi dva lidera u luksuznom odmaralištu u Indoneziji, gdje prisustvuju samitu Grupe G20

Predsjednik SAD Džozef Bajden i kineski lider Si Đinping održali su svoj prvi sastanak otkako je predsjednik SAD preuzeo dužnost prije skoro dvije godine, usred sve većih ekonomskih i bezbjednosnih tenzija između dve supersile dok se takmiče za globalni uticaj.

Bajden i Si Đinping pozdravili su se rukovanjem, a na snimku se mogu vidjeti i široki osmjesi dva lidera u luksuznom odmaralištu u Indoneziji, gdje prisustvuju samitu Grupe G20.

- Gospodine predsjedniče, drago mi je da vas vidim. Poslednji put smo se sreli u Davosu, prije više od pet godina. Otkako ste preuzeli predsjedavanje, održavali smo kontakt u onlajn pozivima. Ali ništa ne može da zamijeni sastanak licem u lice. I danas imamo ovaj sastanak licem u lice. Stekli smo iskustvo, ali i izvukli pouke. Istorija je najbolji udžbenik, tako da istoriju treba da uzmemo kao ogledalo - rekao je Si Bajdenu.

Prema njegovim riječima, dva lidera moraju da nađu način da unaprijede odnose.

- Moramo da pronađemo pravi pravac za napredovanje bilateralnih odnosa i da podignemo odnose na viši nivo - rekao je kineski predsjednik.

U svom uvodnom obraćanju američki predsjednik Džo Bajden govorio je o važnosti izbjegavanja „sukoba“ između SAD i Kine.

Složio se sa svojim kolegom Si Đinpingom da postoji „mala zamjena“ za razgovore licem u lice.

Bajden je rekao da je „predan tome da linija komunikacije između nas ostane otvorena“ kako bi dvije zemlje mogle „zajedno da rade na hitnim globalnim pitanjima“, uključujući klimatske promene i nesigurnost.

Svijet „očekuje“ da dvije nacije rade u partnerstvu, dodao je Bajden.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
26. april 2024 07:47