Džo Bajden / - EPA
14/02/2024 u 08:28 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Bajden pozvao republikance da odobre pomoć Ukrajini: Protivljenje ide naruku Putinu

Istorija nas posmatra, poručio je predsjednik

Američki predsjednik Džo Bajden pozvao je republikance u Donjem domu Kongresa da odobre pomoć za Ukrajinu i upozorio da protivljenje zakonskom predlogu koji je usvojen u Senatu "ide naruku ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu".

Senat je usvojio paket pomoći Ukrajini, Izraelu i Tajvanu vrijedan 95 milijardi dolara, ali su u njemu izostavljena mjere za povećanje bezbjednosti granice sa Meksikom, zbog čega se predviđa da nije sigurno da će ga usvojiti i Predstavnički dom, u kome većinu imaju republikanci.

- Istorija posmatra - rekao je Bajden i dodao da je ulog još veći posle izjave njegovog prethodnika Donalda Trampa da neće štititi članice NATO od Rusije, ako za odbranu ne budu izdavajale predviđenih dva odsto bruto domaćeg proizvoda.

- Ulozi su već bili veliki za američku bezbjednost i prije nego što je zakonski predlog usvojen u Senatu, ali su proteklih dana oni postali još veći zato što je bivši predsjednik poslao opasnu, šokantnu i neameričku poruku svijetu - kazao je Bajden.

Prema njegovim riječima, Trampova izjava je „glupa“ i „sramna“.

- On NATO ne vidi kao savez koji štiti Ameriku i svijet, već kao reketiranje za zaštitu - poručio je Bajden na konferenciji za novinare u Bijeloj kući i naglasio da se „nijedan predsjednik u našoj istoriji nije povinovao ruskom diktatoru“.

Mišel: Trampove izjave neoprezne, NATO podržava bezbjednost svih

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. april 2024 00:45