Џо Бајден / Фото: АП
04/06/2021 u 09:10 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Бајден стиже у Европу средином јуна, састаће се са Ердоганом и Џонсоном

Планиран састанак и са белгијским краљем и краљицом Елизабетом

Предсjедник САД Џо Бајден посјетиће Европу средином јуна, што ће бити његова прва посјета иностранству од како је ступио на положај, саопштено је из Беле куће.

Бајден, који је постао амерички предсједник 20. јануара, састаће се са свјетским лидерима у Великој Британији, Белгији и Швајцарској током посјете која ће трајати од 10. до 16 јуна, пише Глас Америке.

- Ова посјета ће показати да је Америка посвећена обнови савезништава, ревитализацији трансатлантских односа и тесној сарадњи са нашим савезницима и мултилатералним партнерима да бисмо решавали глобалне изазове и боље заштитили америчке интересе - саопштила је портпаролка Бијеле куће Џен Псаки.

Амерички предсједник састаће се са британским премијером Борисом Џонсоном 10. јуна и присуствоваће самиту Г-7 од 11. до 13. јуна у Kорнволу на југозападу Енглеске.

Бајден ће се састати са краљицом Елизабетом у Виндзорском замку 13. јуна, прије него што отпутује за Брисел на НАТО самит 14. јула, када ће „потврдити преданост Сједињених Држава НАТО-у, трансатлантској безбедности и колективној одбрани“, навела је Псаки.

У Бриселу, Бајден ће се такође састати са турским предсједником Реџепом Тајипом Ердоганом како би разговарали о „низу билатералних и регионалних питања“ и учествоваће у самиту САД-ЕУ 15. јуна, када ће лидери разговарати о међународној здравственој ситуацији, глобалном економском опоравку, климатским промјенама и другим питањима.

Бајден ће се такође састати са белгијским краљем Филипом и премијером Александром Де Kром.

Током боравка у Европи, такође ће посјетити Женеву у Швајцарској „где ће одржати билатерални самит са председником Руске Федерације Владимиром Путином 16. јуна.

Бајден ће се такође састати са швајцарским предсједником Гијем Пармелином и министром страних послова Ињасиом Kасисом.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
13. maj 2024 12:50