/ - PHOTO BY SERGEY SHMIDT ON UNSPLASH
03/04/2023 u 18:39 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

BiH cvijeće uvozi čak i iz Tajlanda

Takođe, veliki dio cvijeća uvezen je i iz Slovenije, Srbije, Velike Britanije, Mađarske, Češke, Turske i Kostarike, ali i ostalih zemalja svijeta

Iako je Bosna i Hercegovina i te kako pogodna zemlja za uzgoj cvijeća, ipak u cvjećarama je sve više uvoznog cvijeća i to najviše iz Nizozemske, a njega uvozimo čak i iz dalekih zemalja poput Centralne Afrike i Tajlanda. Naime, uvoze svježe i suvo cvijeće prikladno za bukete ili ukrase, cvjetne pupoljke, lišće, grane, travu, mahovinu i lišaj.

Prema podacima Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH, u toku prošle godine uvezeno je 17.780.319 kilograma cvijeća vrijednog 25.330.320 maraka, što je za dva miliona više u odnosu na godinu ranije, prenose Nezavisne.

"Kada je riječ o 2021. godini, tada je u Bosnu i Hercegovinu uvezeno 17.565.462 kilograma cvijeća u vrijednosti od 23.416.128 KM", navode iz UIO BiH.

Uvoz u prošloj godini je najdominantniji iz Holandije te je vrijednost uvezenog cvijeća iz ove države iznosila oko 11 miliona maraka, a u BiH je stiglo cvijeće iz Centralne Afrike i njegova vrijednost je oko milion maraka.

"Uvoz cvijeća za prva dva mjeseca ove godine iznosi 6.198.895 KM, a najdominantnija zemlja iz koje ono dolazi u BiH je ponovo Nizozemska", navode iz UIO.

Takođe, veliki dio cvijeća uvezen je i iz Slovenije, Srbije, Velike Britanije, Mađarske, Češke, Turske i Kostarike, ali i ostalih zemalja svijeta. Kao što je i navedeno, Bosna i Hercegovina je i te kako pogodna za uzgoj cvijeća, što potvrđuju i podaci o njegovom izvozu.

"Izvoz za prošlu godinu iznosio je 1.877.505 kilograma u vrijednosti od 6.960.811 KM", navode iz UIO.

Prema njihovim podacima, gotovo većina cvijeća je izvezena u susjednu Hrvatsku i njegova vrijednost je oko pet miliona KM.

Kada je riječ u izvozu za prva dva mjeseca, on je iznosio 1.267.217 miliona KM, a najviše cvijeća je izvezeno u Hrvatsku, i to čak polovina. Kako su za "Nezavisne novine" kazali uzgajivači cvijeća iz Republike Srpske, povećanje uvoza ne utiče u velikoj mjeri na domaće tržište.

"Uvozi se većinom ono što se ne tiče proizvođača, odnosno neko ukrasno bilje ili cvijeće koje se ne proizvodi kod nas. To u jednom smislu olakšava naše poslovanje", kazali su za "Nezavisne novine" iz jedne uzgajivačnice cvijeća u okolini Banjaluke.

Kako ističu, to je produžena ruka za male uzgajivače jer je mnogo lakše uzeti cvijeće od većih proizvođača koji se bave uvozom nego sam uvoziti.

"Veoma je teško ispuniti sve uslove da bi mogao da uvoziš cvijeće u BiH. Mi smo prije nekoliko godina to pokušali, ali smo vrlo brzo odustali", navode oni.

Uzgajivači ističu da uskoro počinje proljećna sjetva cvijeća, te će, kako kažu, u nastavku godine da se vidi kakva je sezona pred njima.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
26. april 2024 11:18