Žozep Borelj / - VLADA CG
03/03/2023 u 18:26 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Borelj i Nobelov komitet osuđuju zatvorsku kaznu protiv bjeloruskog nobelovca

Borelj je naveo da je lažno suđenje Bjaljackom još jedan užasan primjer režima Aleksandra Lukašenka, koji pokušava da ućutka one koji ustaju u odbranu ljudskih prava i osnovnih sloboda građana Bjelorusije

Evropska unija i Nobelov komitet oštro su danas kritikovali suđenja i presude na višegodišnje zatvorske kazne dobitniku Nobelove nagrade za mir Alešu Bjaljackom i drugim beloruskim aktivistima za ljudska prava.

Visoki predstavnik Evropske unije za spoljnu politiku i bezbjednost Žozep Borelj naveo je da je lažno suđenje Bjaljackom još jedan užasan primjer režima bjeloruskog predsjednika Aleksandra Lukašenka, koji pokušava da ućutka one koji ustaju u odbranu ljudskih prava i osnovnih sloboda građana Bjelorusije, prenio je Rojters.

Norveški Nobelov komitet je takođe danas poručio da je presuda bjeloruskom aktivisti za ljudska prava i nobelovcu prava tragedija.

- Aleš Bjaljacki jedan je od najistaknutijih boraca za demokratiju, slobodu i ljudska prava u Bjelorusiji, a sudski spor i optužbe protiv njega politički su motivisane - rekla je Berit Rajs Andersen, predsjedavajuća Nobelovog komiteta.

Bjeloruski nobelovac osuđen na 10 godina zatvora

Bjaljacki (60), u pritvoru u Minsku, danas je osuđen na 10 godina zatvora pred sudom koji ga je proglasio krivim za finansiranje protesta 2020. godine i utaju poreza, javio je TASS.

Bjaljatski, prodemokratski aktivista i osnivač Vjazna grupe za ljudska prava, koja je obezbijedila pravne i finansijske usluge kao pomoć demonstrantima tokom talasa nemira u Bjelorusiji 2020. godine, osuđen je za finansiranje protesta i utaju poreza. 

On je dobio Nobelovu nagradu za mir 2022. zajedno sa ruskom organizacijom za ljudska prava Memorijal i ukrajinskom grupom za ljudska prava Centar za građanske slobode.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
07. maj 2024 04:25