/ FOTO ILUSTRACIJA YOUTUBE
27/07/2022 u 10:08 h
Dan portalDan portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Cijene nafte porasle drugi dan zaredom

Cijena barela na londonskom tržištu prema ugovorima za isporuke u septembru porasla je za 1,51 dolara na 106,66 dolara, dok je barel na američkom tržištu poskupio 1,36 dolara na 98,04 dolara

Cijene nafte porasle su u utorak na međunarodnim tržištima drugi dan zaredom zbog povećanja zabrinutosti za snabdijevanje u Evropi, nakon što je Rusija, ključni snabdjevač naftom i prirodnim gasom u regiji, dodatno smanjila snabdijevanje gasom.

Cijena barela na londonskom tržištu prema ugovorima za isporuke u septembru porasla je za 1,51 dolara na 106,66 dolara, dok je barel na američkom tržištu poskupio 1,36 dolara na 98,04 dolara, prenosi SEEbiz.

Rusija je u ponedjeljak pojačala pritisak na snabdijevanje Evrope gasom, jer je Gazprom saopštio da će snabdijevanje Njemačke kroz gasovod Sjeverni tok 1 pasti na samo 20 odsto kapaciteta.

Zbog ruskog reza snabdijevanja, evropske zemlje neće moći da ispune ciljeve za ponovno punjenje skladišta prirodnog gasa prije potražnje u zimskom periodu. Najveća evropska ekonomija, Njemačka, moraće da racionalizuje potrošnju u industriji kako bi se građani mogli grijati tokom zimskih mjeseci.

To bi krajnje korisnike moglo podstaći da gas zamijene naftnim derivatima, posebice dizelom. Međutim, i to donosi rizik, budući da upravo Rusija snabdijeva regiju s većinom dizelskih goriva, pa se očekuje se da će vozačima cijene goriva rasti.

"Više cijene gasa, podstaknute pritiskom Rusije, mogle bi dovesti do dodatnog prelaska na sirovu naftu i podržati njene cijene", rekao je Hiroyuki Kikukawa iz Nissan Securities.

Evropsko snabdijevanje sirovom naftom, naftnim proizvodima i gasom poremećeno je zbog zapadnih sankcija i sporova oko plaćanja s Rusijom, nakon njene invazije na Ukrajinu 24. februara.

S druge strane, pad potražnje zbog nedavnih visokih cijena sirove nafte i goriva i očekivanja u vezi povećanja kamatnih stopa u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) drže cijene nafte pod pritiskom.

"Igra povuci-potegni između zabrinutosti za slabljenje potražnje zbog usporavanja ekonomije u uslovima rastućih američkih kamatnih stopa i straha za snabdijevanje zbog produženog sukoba Rusije i Ukrajine vjerovatno će se nastaviti još neko vrijeme", rekao je Kikukawa, procijenjujući da bi se cijena barela na američkom tržištu mogla kretati oko 100 dolara.

Očekuje se da će američka centralna banka u srijedu podići kamatne stope 0,75 procentnih bodova, što bi moglo negativno uticati na ekonomsku aktivnost, a time i na potražnju za gorivom.

Jaz između evropskiih i američkih cijena nafte povećao se do nivoa neviđenih od juna 2019. Razlog je smanjenje potražnje za benzinom u SAD-u, što pritišće cijene na američkom tržištu, dok ograničena ponuda podstiče cijene u Londonu.

U odvojenom je izvještaju Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC), barel korpe nafte njezinih članica u ponedjeljak je koštao 106,27 dolara, što znači da je pojeftinio 1,39 dolara u odnosu na prethodni radni dan.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. april 2024 01:53