/ - FOTO: UNSPLASH - JANNE LEIMOLA GAZA, PALESTINA
05/04/2024 u 12:58 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Demonstranti u Varšavi tražili prekid diplomatskih odnosa sa Izraelom

Ambasador Izraela u Varšavi Jakov Livne došao je na poziv poljskog Ministarstva spoljnih poslova da čuje oštru osudu napada izraelske armije u ponedeljak na humanitarni konvoj Svjetske centralne kuhinje u Gazi kada je poginulo sedmoro volontera, među njima i mladi Poljak Damijan Sobul.

Zamjenik šefa poljske diplomatije Andžej Šejna pokušao je posle sastanka da saopšti kako je sastanak protekao, ali su ga onemogućili demonstranti ispred zgrade ministarstva skandiranjem „Prekinite odnose sa Izraelom“ i uzvicima „Genocid“, prenosi N1.rs.

Novi skandal u ionako komplikovanim odnosima Poljske i Izraela nije izazvao samo napad na jasno obilježeni humanitarni konvoj i ubistvo Sobula, koga, kao volontera, pamte ukrajinske izbeglice, ili u Turskoj porodice koje su preživjele zemljotres, nego prije svega poruke ambasadora na društvenim mrežama.

(UŽIVO) Netanjahu: Naudićemo svima koji planiraju da nam nanesu štetu

Livne je na konstatacije poljskih zvaničnika da se radi o ratnom zločinu poručio na mreži Iks da antisemite ostaju uvjek antisemite.

Ulje na vatru dolila je i kasnija tvrdnja izraelskog ambasadora da se „u ratu jednostavno takve stvari dešavaju“, bez imalo kajanja i bez izvinjenja.

Ponašanje ambasadora oštro su osudili poljski predsjednik Andžej Duda, premijer Donald Tusk, predsjednik Sejma (parlamenta) Šimon Holovnja, ministri spoljnih poslova i odbrane, a lider opozicije, bivši premijer Jaroslav Kačinjski zatražio je čak da se ambasador protera iz Poljske.

- Ako ambasador govori u našim medijima dužan je da iskoristi tu priliku da kaže prosto, ljudsko oprostite - kazao je poljski premijer Tusk.

Šef poljske diplomatije Radoslav Šikorski, kao i premijer Tusk rekao je da Poljska zahtjeva od Izraela jasno izvinjenje za napad na humanitarni konvoj i nezavisnu istragu kao i isplatu odštete porodicama ubijenih volontera.

Predsjednik Duda upozorio je da poljsko-izraelske odnose otežava takvo ponašanje izraelskog ambasadora.

Kao i ambasador i neki od izraelskih medija optužili su odmah Poljake za antisemitizam kada govore o napadu na konvoj kao o ratnom zločinu, a kao antisemitsku su označili i umrlicu Damijana Sobula na kojoj stoji da je poginuo u jevrejskom napadu na humanitarni konvoj u Gazi.

Rodni grad Pšemisl odao je poštu Sobulu misom u četvrtak, a na ulice su izašle i stotine Sobulovih sugradjana da zapale svijeće i polože bijele ruže.

Istragu ubistva Sobula povelo je poljsko tužilaštvo po paragrafima za posebno okrutno ubistvo eksplozivima za šta prijeti ne manje od 12 godina zatvora ili doživotna robija.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. april 2024 00:06