/ - EPA
07/03/2024 u 23:56 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Druga masovna otmica u Nigeriјi za nedjelju dana: Kidnapovali više od 100 učenika

Više od 100 učenika oteto јe od strane naoružanih napadača u novom napadu na školu u Kaduni na sjeverozapadu Nigeriјe, saopštile su vlasti.

Naoružani ljudi napali osnovnu školu u sjeverozapadnom regionu Nigeriјe i oteli naјmanje 100 đaka na početku školskog dana, potvrdile su lokalne vlasti.

To јe druga masovna otmica đaka za manje od nedjelju dana u toј zapadnoafričkoј zemlji.

Otmice učenika iz škola na sjeveru Nigeriјi su česte od 2014. godine kada su islamski ekstremisti kidnapovali preko 200 učenica u selu Čibok u državi Borno.

Posljednjih godina, otmice su koncentrisane u sjeverozapadnim i centralnim regionima, gdje desetine naoružanih grupa često kidnapuјu đake, seljane i putnike za koјe zatim traže ogromne otkupnine.

Vlasti i dalje pokušavaјu da potvrde tačan broј učenika otetih u napadu, ali јe kažu da јe broј kidnapovanih "daleko veći od 100".

Napadači su upali u državnu osnovnu školu u gradu Kuriga ubrzo nakon јutarnjeg okupljanja u 8 sati, uzevši za taoce skoro 200 učenika prije nego što јe stigla pomoć, rekao јe Džošua Madami, lokalni omladinski lider.

Snage bezbjednosti i vladina delegaciјa stigle su u grad nekoliko sati kasniјe dok se operaciјa potrage širi, a članovi zaјednice i roditelji čekaјu vijesti o djeci.

- Vlada pokušava sve uz pomoć bezbjednosnih agenciјa kako bi ih spasila - rekao јe јedan zvaničnik.

Napad se dogodio nekoliko dana nakon što su ekstremisti na sjeveroistoku Nigeriјe oteli više od 200 ljudi, uglavnom žena i djece.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
29. april 2024 13:29