Ilustracija / - SHUTTERSTOCK
17/05/2024 u 07:42 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Dva brata koji su studirali na MIT-u ukrali 25 miliona dolara za 12 sekundi

Dva brata koji su studirali na prestižnom Masačusetskom institutu za tehnologiju (MIT) uhapšena su prekjuče u SAD pod optužbom da su vodili najsavremeniju prevaru za krađu kriptovaluta u vrijednosti od 25 miliona dolara za samo 12 sekundi.

Federalni tužioci na Menhetnu rekli su da je prevara koju su počinili Anton Peraire-Bueno (24) i Džejms Peraire-Bueno (28) prvi put da je podnijeta krivična prijava u Sjedinjenim Američkim Državama, prenosi Si-En-En.

Vlasti su saopštile da su svoju razrađenu pljačku izveli 2023. Naime, oni su dobili pristup transakcijama koje su bile u procesu realizacije i promijenile kretanje kriptovalute.

- Šema koju su primenili dovodi u pitanje integritet blokčejna - rekao je državni tužilac Demijan Vilijams.

Optužnica ih tereti za udruživanje radi vršenja elektronske prevare, elektronsku prevaru i udruživanje radi vršenja pranja novca. Anton Peraire-Bueno je uhapšen u Bostonu, dok je Džejms Peraire-Bueno uhapšen u Njujorku.

Oba brata su pohađala MIT u Kembridžu, u Masačusetsu, gdje su, prema tužiocima, studiranjem informatike i matematike razvili vještine i obrazovanje na koje su se oslanjali da bi izvršili svoju prevaru.

U optužnici se navodi da su mjesecima planirali da manipulišu i mijenjaju protokole koji se koriste za verifikaciju transakcija radi uključivanja u Ethereum blockchain - bazu podataka koja bilježi svaku transakciju kriptovaluta.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
28. maj 2024 18:27