/ FOTO ILUSTRACIJA YOUTUBE
25/07/2022 u 09:20 h
Dan portalDan portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Dva grada evakuisana zbog erupcije vulkana u Japanu

Velike stijene pale su čak 2,5 kilometra od vulkana Sakuradjima u južnoj prefekturi Kagošima, oko 1.000 kilometara jugozapadno od Tokija

Desetine stanovnika evakuisano je iz dva grada sa glavnog japanskog južnog ostrva Kjušu gdje je u nedjelju proradio vulkan i izbacio pepeo i veliko kamenje u vazduh.

Velike stijene pale su čak 2,5 kilometra od vulkana Sakuradjima u južnoj prefekturi Kagošima, oko 1.000 kilometara jugozapadno od Tokija. Do jutros je 33 stanovnika napustilo svoje domove i uputilo se u ustanovu za njegu u bezbjednijem dijelu te oblasti, prema gradu Kagošima.

Za sada nema  informacijama o šteti ili povrijeđenima. Krater vulkana od jutros nije moguće vidjeti zbog lošeg vremena. Snimci japanske javne televizije NHK pokazuju narandžasti plamen u blizini kratera i tamni dim sa pepelom koji se nadvija visoko iznad vrha planine, prenosi rtcg portal.

Japanska meteorološka agencija (JMA) podigla je uzbunu od erupcije na najviši nivo od pet i savjetovala 51 stanovnika u dva grada da napuste svoje domove. JMA je upozorio da u krugu od tri kilometra oko kratera mogu pasti vulkanske stijene i da je moguć protok lave, pepela i zapaljenog gasa u krugu od dva kilometra.

Šanse da se desi eksplozivnija nasilna erupcija su male, ali stanovnici i dalje treba da paze na kamenje koje pada, klizište i piroklastičan tok, saopštila je JMA.Sakuradjima je na glavnom južnom ostrvu Kjušu jedan od najaktivnijih japanskih vulkana i više puta je eruptirao.

Nekada je to bilo ostrvo, ali je postalo poluostrvo nakon erupcije 1914. godine u kojoj je poginulo 58 osoba.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
26. april 2024 05:03