Evropska komisija / - SHUTTERSTOCK
15/03/2023 u 10:12 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

EK predlaže reformu tržišta električne energije

Cilj reforme je i bolja zaštita potrošača od budućih skokova cijena i potencijalne tržišne manipulacije, a učiniće industriju EU čistom i konkurentnijom, saopštila je EK

Evropska komisija (EK) predložla je reformu tržišta električne energije u Evropskoj uniji (EU), kako bi se ubrzao rast obnovljivih izvora energije i postepeno ukinuo gas.

Cilj je i da računi potrošača budu manje zavisni od promjenjivih cijena fosilnih goriva.

- Cilj reforme je i bolja zaštita potrošača od budućih skokova cijena i potencijalne tržišne manipulacije, a učiniće industriju EU čistom i konkurentnijom, saopštila je EK, prenosi Mina pozivajući se na Blic.

EU već više od 20 godina ima integrisano tržište električne energije.

Energetska kriza, podstaknuta invazijom Rusije na Ukrajinu, je stvorila potrebu brzog prilagođavanja tržišta električne energije, kako bi se podržala zelena tranzicija i potrošačima energije, domaćinstvima i preduzećima ponudio širok pristup pristupačnoj obnovljivoj i nefosilnoj električnoj energiji.

Predložena reforma treba da smanji uticaj fosilnih goriva na račune potrošača za struju, kao i da obezbijedi nižu cijenu obnovljivih izvora energije.

EK smatra da će predložena reforma podstaći otvorenu i fer konkurenciju na evropskim veleprodajnim energetskim tržištima kroz povećanje transparentnosti i integriteta tržišta.

- Reforma dalje ima za cilj da podstakne stabilnost cijena smanjenjem rizika od neuspjeha dobavljača, navela je EK i dodala da reforma obavezuje države članice da uspostave snabdjevače u krajnjoj instanci, tako da nijedan potrošač ne ostane bez električne energije.

Reforma, kako su poručili iz EK, treba da pruži veću zaštitu ugroženim potrošačima i omogući državama članicama da prošire regulisane maloprodajne cijene na domaćinstva i mala i srednja preduzeća u slučaju krize.

- Prema predlogu, pravila o podjeli obnovljive energije se takođe mijenjaju. Potrošači će moći da investiraju u solarne i vjetroparkove i prodaju višak solarne energije na krovovima susjedima, a ne samo svom dobavljaču, navodi se u saopštenju EK.

Da bi stupio na snagu, predlog reforme sada treba da bude odobren od zemalja članica EU i Evropskog parlamenta.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
26. april 2024 20:10