ЕКСПЛОЗИЈА, ИЛУСТРАЦИЈА / - ФОТО: UNSPLASH
13/10/2023 u 16:33 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Eksplozija u šiitskoj džamiji u Avganistanu

Za sada nije poznato šta je izazvalo eksploziju koja se dogodila dok su se vjernici okupljali u džamiji Imam Zaman u Pol-e-Komriju, glavnom gradu provincije Baglan, rekli su ti izvori

Eksplozija se dogodila danas u šiitskoj džamiji na sjeveru Avganistana tokom molitve petkom, javila su dva očevica agenciji Frans pres navodeći da ima "veliki broj" mrtvih i ranjenih.

Za sada nije poznato šta je izazvalo eksploziju koja se dogodila dok su se vjernici okupljali u džamiji Imam Zaman u Pol-e-Komriju, glavnom gradu provincije Baglan, rekli su ti izvori.

U Avganistanu je bilo više napada na džamije, posebno za vrijeme molitvi petkom, od kada su se talibani vratili na vlast u avgustu 2021. godine.

- Čvrsto to osuđujem, ali za sada nemam sve informacije - rekao je za Frans pres pomoćnik portparola vlade, Bilal Karimi.

Jedan od svjedoka rekao je da se čula užasna buka a da je poslije eksplozije veliki broj poginulih i ranjenih prebačen u bolnicu.

Drugi mještanin rekao je da se eksplozija čula u šiitskoj džamiji za vrijeme molitvi.

Povratkom talibana na vlasti okončan je dvodecenijski rat u Avganistanu što je dovelo do znatnog smanjenja nasilja.

Ali iako vlasti uvjeravaju da kontrolišu situaciju u zemlji desetine napada usmjerenih na civile počinjeno je posljednje dvije godine. Za većinu njih odgovornost je preuzeo lokalni ogranak Islamske države IS-K.

Stotine ljudi ubijeno je ili ranjeno u tim napadima koji su većinom usmjereni na šiitsku manjihu, sufije i sike, strance ili na strane interese, kao i na same talibane.

Analitičari smatraju da ekstremisti Islamske države, sunitska grupa kao i talibani, ali prema kojoj talibani gaje duboko neprijateljstvo i sa kojima se ideološki razlikuju, ostaju glavna prijetnja za vlasti u Kabulu.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
29. april 2024 19:11