ЕУ / - Фото: БЕТА/АП
23/03/2023 u 16:01 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

EU osudila prijetnje Medvedeva zbog naloga za hapšenje Vladimira Putina

Zamjenik predsjednika Savjeta bezbjednosti Rusije Dmitrij Medvedev izjavio je da bi pokušaj bilo koje zemlje da sprovede odluku Međunarodnog krivičnog suda o hapšenju Putina bio ravan objavi rata

Evropska unija (EU) osudila je prijetnje koje je visoki zvaničnik Rusije uputio Međunarodnom krivičnom sudu i Holandiji, kao zemlji domaćinu tog tribunala, zbog naloga za hapšenje ruskog predsjednika Vladimira Putina, objavila je Evropska spoljnopolitička služba (EEAS).

Zamjenik predsjednika Savjeta bezbjednosti Rusije Dmitrij Medvedev izjavio je da bi pokušaj bilo koje zemlje da sprovede odluku Međunarodnog krivičnog suda o hapšenju Putina bio ravan objavi rata.

„Evropska unija pruža punu podršku Međunarodnom krivičnom sudu. Bilo kakva mjera odmazde protiv onih koji su uključeni u rad suda su neprihvatljivi. Predvodeći borbu protiv nekažnjivosti, Tribunal mora biti sposoban da radi nezavisno i nepristrasno“, dodaje se u saopštenju.

Unija ostaje predana odbrani Suda od bilo kakvog spoljnog mešanja, opstruiranja i podrivanja međunarodnog sistema pravde.

U saopštenju EEAS se navodi da će EU nastaviti da zagovara univerzalnost Rimskog statuta i da poziva sve države, koje to još nisu učinile, da se pridruže Međunarodnom krivičnom sudu i tako okončaju nekažnjivost za najteže zločine.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
04. jun 2023 03:34