/ - SHUTTERSTOCK
23/12/2023 u 12:34 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Fon der Lajen: Pozdravljam rezoluciju Savjeta bezbjednosti UN

Ona je dodala da već sada Komisija radi s partnerima u regionu i širem području "na rješavanju humanitarne vanredne situacije i pripremi za dan poslije"

Evropska unija pozdravila je rezoluciju Savjeta bezbjednosti Ujedinjenih nacija koja poziva na prošireni humanitarni pristup, ali ne uključuje zahtjev za hitnim prekidom vatre u Pojasu Gaze.

- Pozdravljam rezoluciju SB UN-a koja poziva na brzu, sigurnu i povećanu isporuku pomoći građanima Gaze i na postavljanje temelja za prekid neprijateljstava - objavila je predsjednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen na društvenoj mreži X.

Ona je dodala da već sada Komisija radi s partnerima u regionu i širem području "na rješavanju humanitarne vanredne situacije i pripremi za dan poslije".

Visoki predstavnik EU-a za vanjsku politiku Žozep Borelj pohvalio je napore UN-a za donošenje rezolucije i poziva strane da poštuju svoje zakonske obaveze i osiguraju implementaciju.

- Usvajanje rezolucije o povećanju humanitarne pomoći u Gazi ključno je prije svega za civile na terenu - naveo je na X.

Borelj je rekao da je razgovarao s generalnim sekretarom UN-a Antoniom Guterešom kako bi ga uvjerio u "stalnu podršku" EU-a ulozi UN-a u pružanju pomoći civilima u Gazi.

- Pozdravljam naglasak na potrebi poštivanja međunarodnog humanitarnog prava i kretanja ka održivom prekidu neprijateljstava - dodao je on.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. april 2024 22:18