Antonio Gutereš / - EPA
02/11/2023 u 12:17 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Gutereš: Iran sprovodi pogubljenja alarmantom brzinom

Pristup adekvatnom i blagovremenom pravnom zastupanju često je bio uskraćen, uz izvještaje o iznuđenim priznanjima, koja su možda dobijena kao rezultat torture, naveo je generalni sekretar UN

Iran sprovodi pogubljenja "alarmantom brzinom", usmrtivši najmanje 419 ljudi u prvih sedam mjeseci ove godine, naveo je generalni sekretar Ujedinjenih nacija (UN) Antonio Gutereš u novom izvještaju. To je povećanje od 30 posto u odnosu na isti period 2022. godine.

Gutereš je u izvještaju Generalnoj skupštini UN o stanju ljudskih prava u Iranu naveo da je sedam muškaraca pogubljeno u vezi sa ili zbog učešća na protestima širom zemlje, izazvanim smrću 22-godišnje Mahse Amini u septembru 2022. koju je policija morala uhapsila zbog navodnog kršenja kodeksa oblačenja, prenosi Avaz.

U svih sedam slučajeva, informacije koje je dobila Kancelarija UN za ljudska prava "dosljedno ukazuju da sudski postupci nijesu ispunili uslove za pravilan proces i pravično suđenje prema međunarodnom pravu o ljudskim pravima", rekao je Gutereš.

- Pristup adekvatnom i blagovremenom pravnom zastupanju često je bio uskraćen, uz izvještaje o iznuđenim priznanjima, koja su možda dobijena kao rezultat torture - naveo je generalni sekretar UN.

On je rekao da je 239 ljudi, više od polovine pogubljenih u periodu od sedam mjeseci, navodno usmrćeno zbog krivičnih djela povezanih s drogom, što je povećanje od 98 posto u odnosu na isti period prošle godine.

Gutereš je izrazio duboku zabrinutost "zbog nedostatka transparentnih i nezavisnih istraga o prijavljenim kršenjima ljudskih prava, posebno u kontekstu posljednjih protesta širom zemlje".

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
02. maj 2024 09:14