/ - TUNIS - PHOTO BY JR HARRIS ON UNSPLASH
02/08/2023 u 13:09 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Hašani novi premijer Tunisa

Kako prenosi Radio Slobodna Evropa, smjena premijerke Buden dolazi u vrijeme produbljivanja krize u Tunisu, nakon što njena vlada nije uspjela da unaprijedi ekonomske i socijalne prilike

Predsjednik Tunisa Kais Sajed smijenio je premijerku Nažlu Buden, a za novog premijera imenovan je Ahmad Hašani, koji je ranije radio u Centralnoj banci te države.

Sajed je, nakon što je Hašani položio zakletvu, rekao da moraju da se suoče sa velikim izazovima, kako bi sačuvali državu i građanski mir.

"Radićemo na ostvarenju volje našeg naroda i željene pravde, kao i na postizanju nacionalnog dostojanstva", dodao je Sajed.

On je imenovao Buden za prvu premijerku Tunisa nakon što je prije dvije godine smijenio ranijeg predsjednika vlade, raspustio parlament i preuzeo kontrolu nad gotovo svim državnim ovlašćenjima.

Kako prenosi Radio Slobodna Evropa, smjena premijerke Buden dolazi u vrijeme produbljivanja krize u Tunisu, nakon što njena vlada nije uspjela da unaprijedi ekonomske i socijalne prilike.

Njena vlada podržala je program ekonomskih reformi za dobijanje pozajmice od 1,9 milijardi USD od Međunarodnog monetarnog fonda, ali je Sajed odbacio sve reforme, koje bi uključivale smanjenje subvencija za hranu i energiju, rekavši da bi to moglo izazvati socijalne tenzije

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
28. april 2024 15:38