Nikaragva, zastava / - UNSPLASH
07/04/2024 u 10:04 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

I Nikaragva prekinula diplomatske odnose sa Ekvadorom

Vlada Nikaragve saopštila je da je ta zemlja formalno prekinula diplomatske odnose sa Ekvadorom, ističući da je upad u meksičku ambasadu u Kitu, u Ekvadoru, flagrantno kršenje međunarodnog prava.

Četiri ljevičarske vlade u Latinskoj Americi – vlade Brazila, Kolumbije, Venecuele i Kube podržale su ranije u subotu Meksiko nakon što je izvršen upad u meksičku ambasadu u Ekvadoru radi hapšenja bivšeg potpredsjednika Ekvadora Horhea Glasa zbog optužbi za korupciju.

Glasu su meksičke vlasti dale azil.

Brazilska vlada osudila je potez Ekvadora kao „čisto kršenje“ međunarodnih normi koje zabranjuju takav napad na stranu ambasadu, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova Brazila.

Predsjednik Kolumbije Gustavo Petro je na platformi X napisao da Latinska Amerika „mora da održi u životu propise međunarodnog prava u trenutku kada varvarstvo napreduje u svijetu“.

Hapšenje Glasa u petak veče dovelo je do prekida odnosa Meksika i Ekvadora, a vlada meksičkog predsjednika Andresa Manuela Lopeza Obradora proglasila je neuobičajeni diplomatski upad i hapšenje „autoritarnim“ činom i kršenjem međunarodnog prava i suvereniteta Meksika.

Glas, koji je dva puta osuđen za korupciju, bio je u meksičkoj ambasadi u Kitu od decembra, kada je zatražio politički azil, koji je Meksiko odobrio u petak.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. april 2024 15:21