/ FOTO: X/PRT SC
01/04/2024 u 15:53 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Iran upozorio Rusiju uoči terorističkog napada u Moskvi

Iran je obavijestio Rusiju o mogućnosti "velike terorističke operacije" na njenom tlu uoči napada na koncertnu dvoranu blizu Moskve u kom je poginulo najmanje 144 ljudi, potvrdila su Rojtersu tri anonimna izvora.

Naoružani napadači pucali su iz automatskog oružja 22. marta na posjetioce Krokus siti hola, a odgovornost za napad preuzela je Islamska država, prenosi Nedeljnik.

-Nekoliko dana prije napada u Rusiji, Teheran je podijelio sa Moskvom informacije o mogućem velikom terorističkom napadu unutar Rusije do kojih je došao tokom ispitivanja uhapšenih u vezi sa bombaškim napadima u Iranu - rekao je Rojtersu jedan od izvora.

Moskva: Raste broj nastradalih u terorističkom napadu, ubijene 144 osobe

U Iranu je u januaru uhapšeno 35 osoba, koje su povezali sa bombaškim napadima 3. januara u gradu Kerman u kojima je poginulo skoro 100 ljudi.

Među uhapšenima bio je i komandant ISIS-Horasana (ISIS-K), ogranka Islamske države, koja je i preuzela odgovornost za napade i u Moskvi i u Iranu.

SAD su takođe upozorile Rusiju da je će militantni islamisli vjerovatno izvršiti napad, ali je Moskva, duboko nepovjerljiva u namjere Vašingtona, umanjila važnost tih obavještajnih podataka, piše Rojters.

Rusiji je međutim teže da odbaci obavještajne podatke saveznika Irana, što dovodi u pitanje efikasnost ruskih bezbjednosnih službi.

Moskva i Teheran, koji su pod zapadnim sankcijama, produbili su saradnju nakon početka rata u Ukrajini.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. april 2024 01:23