/ - B. NETANJAHU/ - TWITTER SCREENSHOT NETANJAHU
26/01/2024 u 23:49 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Istaknuti Izraelci traže od predsjednika države i parlamenta da smjene Netanjahua

Među potpisnicima su ambasadori, četiri bivša direktora izraelske kontraobavještajne i obavještajne službe, dva bivša šefa Izraelskih snaga odbrane (IDF) i tri dobitnika Nobelove nagrade

Više od 40 viđenih, istaknutih,  Izraelaca - bivših bezbjednjaka, slavnih naučnika i lidera poslovnog svijeta, poslalo je pismo predsjedniku države i predsjedniku parlamenta sa zahtjevom da premijer Benjamin Netanjahu bude smijenjen sa funkcije jer, prema njihovim riječima, predstavlja "egzistencijalnu" prijetnju za Izrael, piše danas CNN.

Među potpisnicima su ambasadori, četiri bivša direktora izraelske kontraobavještajne i obavještajne službe, dva bivša šefa Izraelskih snaga odbrane (IDF) i tri dobitnika Nobelove nagrade, prenosi N1.rs.

U pismu se žestoko osuđuje vladajuća koalicija koju je Netanjahu okupio – najdesniija otkako Izrael postoji – kao i njegova izrazito kontroverzna nastojanja da reformiše sudstvo za koja potpisnici kažu da su dovela do bezbjednosnih propusta, sa rezultatom u vidu napada Hamasa na jevrejsku državu od 7. oktobra. Taj napad bio je najkrvaviji u istoriji Izraela.

- Uvjereni smo da je Netanjahu prvenstveno odgovoran za stvaranje okolnosti koje su dovele do surovog masakriranja više od 1.200 Izraelaca i drugih, ranjavanje više od 4.500 i otmice više od 230 osoba, od kojih je više od 130 i dalje u zatočeništvu Hamasa. Krv žrtava na Netanjahuovim je rukama -navodi se u pismu.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
13. maj 2024 16:37