Donald Tramp / - SHUTTERSTOCK
23/12/2022 u 09:18 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Izvještaj o napadu na Kapitol: 845 stranica i Tramp kao krivac

Konačni izvještaj od 845 stranica bavi se svim detaljima događaja iz januara 2021. godine, a rezultat je 18-mjesečnog rada Komiteta koji je uključivao 10 javnih saslušanja i razgovore s više od 1.000 svjedoka

Istražni komitet Kongresnog vijeća SAD-a koji od 2021. godine istražuje napad na američki Kapitol, objavio je konačni izvještaj u kojem optužuju bivšeg predsjednika Donalda Trampa za zavjeru, te ga navode kao centralni uzrok događaja koji su ugrozili američku demokratiju.

Konačni izvještaj od 845 stranica bavi se svim detaljima događaja iz januara 2021. godine, a rezultat je 18-mjesečnog rada Komiteta koji je uključivao 10 javnih saslušanja i razgovore s više od 1.000 svjedoka uključujući zvaničnike Trampove administracije, članove njegove porodice, policajce koji su tog dana bili na Kapitolu, izgrednike i brojne druge.

Iako je izvještaj po svom sadržaju izuzetno obiman, prema mišljenju Istražne komisije krivac za sva dešavanja 6. januara 2021. godine je jedan - Donald Tramp, te je preporučeno da se njemu ubuduće zabrani obavljanje javnih funkcija.

"Komitet je naveo da je Trampovu odluku da lažno proglasi pobjedu u izbornoj noći 2020. godine podržao samo njegov advokat Rudi Đulijani. Tadašnji predsjednik nastavio je sijati izborne zavjere u narednim sedmicama iako su najviši zvaničnici Trampove administracije svjedočili da su ga obavijestili da takve tvrdnje ne mogu biti istinite", piše BBC.

Takođe, u izvještaju se navodi kako je Trampova retorika dovela izgrednike u Vašington.

"Komitet je ukazao na Trampovu izjavu na Tviteru u kojoj je napisao:'Veliki protesti u Vašingtonu 6. januara. Budite tamo, biće divlje'. Komitet je takođe citirao upozorenja tajne službe gdje se navodi kako ljudi planiraju doći u Vašington 6. januara", navodi se.

Izvještaj Komiteta bavi se i reakcijom samog Trampa na događaje 6. januara.

"Komitet tvrdi da Tramp nije preduzeo akciju kada je počeo napad 6. januara i da je ignorisao upozorenja koja su stizala iz Kongresa gdje je rečeno da se odvija ozbiljan napad. Komitet takođe navodi komunikaciju između zvaničnika koji su ostali u Kapitolu i šefa kabineta Bijeće kuće Marka Medousa koji je primao poruke članova Kongresa u kojima se navodi kako su prisiljeni da se kriju u zgradi", ističe se u izvještaju.

Dio Trampovog plana da ostane na funkciji, navodi se u izvještaju, usmjeren je bio i na američki Ustav SAD-a. Vjerovalo se kako je nekoliko članova Ustava omogućilo potpredsjedniku Majku Pensu da proglasi Trampa pobjednikom izbora.

"Tramp je 6. januara pokušao nazvati Pensa vičući na pomoćnike da ga pozovu. Svjedoci su rekli komitetu da je Tramp u jednom trenutku Pensa nazvao slabićem, te je rekao da nije dovoljno čvrst", pojašnjava se u izvještaju, prenosi BBC.

Na kraju, najvažniji dio istrage odnosi se na 11 preporuka koje daje Komitet.

"Dio Ustava kaže da pojedinac koji je položio zakletvu da će podržati Ustav SAD-a, ali je učestvovao u pobuni ili je pružio pomoć neprijateljima, može biti diskvalifikovan sa funkcije", navodi se u obimnom izvještaju Istražnog komiteta Kongresa Sjedinjenih Američkih Država.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
26. april 2024 05:16