Каја Калас / - ЕП
13/02/2024 u 16:33 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Kaja Kalas odgovorila na odluku Rusije da je stavi na potjernicu: Neće me ućutkati

Ona je istakla da se ruska taktika nije promijenila i da je riječ o državi koja je “kroz istoriju krila svoju represiju iza takozvanih agencija za sprovođenje zakona”

Estonska premijerka Kaja Kalas poručila je danas da je nije iznenadila odluka ruskih vlasti da je stave na potjernicu i dodala da je to neće ućutkati.

- Ruski potez nije iznenađujući. Ovo je još jedan dokaz da radim pravu stvar. Snažna podrška Evropske unije Ukrajini predstavlja uspjeh i to boli Rusiju - navela je Kaja Kalas na društvenoj mreži X.

Ona je istakla da se ruska taktika nije promijenila i da je riječ o državi koja je “kroz istoriju krila svoju represiju iza takozvanih agencija za sprovođenje zakona”.

- Znam ovo iz istorije moje porodice. Kada su moja baka i majka deportovane u Sibir, KGB je izdao nalog za hapšenje. Kremlj se sada nada da će ovaj potez pomoći da se ja i drugi ućutkamo, ali to se neće dogoditi. Upravo suprotno - poručila je Kalas.

Dodala je da će nastaviti da snažno podržava Ukrajinu i da će nastaviti da se zalaže za jačanje odbrambenih kapaciteta Evrope.

Ruske vlasti stavile su ranije danas na poternicu premijerku Estonije Kaju Kalas zbog uništavanja spomenika sovjetskim vojnicima u toj baltičkoj državi, javili su tamošnji mediji.

Pored Kalas, na potjernici su se našli državni sekretar Estonije Tajmar Peterkop i litvanski ministar kulture Simonas Kajris.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je da se Kalas našla na potjernici zbog “skrnavljenja istorijskih spomenika”, a ruska agencija TASS precizirala je da su baltički zvaničnici optuženi za “uništavanje spomenika sovjetskim vojnicima”, piše Blic.

Iz ruskog ministarstva spoljnih poslova poručili su da je “ovo samo početak”.

- Zločini protiv sjećanja na oslobodioce od nacizma i fašizma moraju da budu procesuirani - poručila je portparolka ruskog ministarstva Marija Zaharova.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
28. april 2024 15:16