Ilustracija / Unsplash
16/04/2023 u 13:22 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Kijev: Zbog Merkelove nismo ušli u NATO 2008. godine

Koristimo njihove standarde i njihovo oružje. Poslije ovog rata biće potrebna samo politička odluka da postanemo de jure članica, objasnio je ukrajinski ministar odbrane

Bivša njemačka kancelarka Angela Merkel je spriječila Ukrajinu i Gruziju da uđu u NATO, smatra ukrajinski ministar odbrane Aleksij Reznjikov. On je u intervjuu španskom listu La Razon istakao da se njemačka političarka protivila takvom potezu i da je uspjela da ubijedi druge zapadne političare.

- Tada je (na samitu NATO-a 2008. godine, gdje je Kijevu i Tbilisiju bio obećan potencijalni ulazak u blok), postojala vrlo realna mogućnost da Ukrajina i Gruzija postanu nove članice alijanse. Amerikanci su bili za, kao i većina Evropljana. Samo se njemačka kancelarka Angela Merkel protivila i ubjeđivala druge - objasnio je Reznjikov.

Kako je istakao ministar odbrane Ukrajine, ova priča pokazuje da Zapad već dugi niz godina „živi po dogmi neprovociranja Rusije“. Takođe je dodao da zbog toga zapadne države Kijevu nisu odmah dale svo neophodno oružje. Sistemi PVO su sada prioritet za Kijev. On je izrazio uvjerenje da će Ukrajina dobiti i borbene avione sa Zapada, kao što se desilo sa tenkovima.

Reznjikov je takođe doveo u pitanje ozbiljnost „nuklearne prijetnje“ iz Rusije. On se složio da je Ukrajina već de fakto članica NATO-a.

- Koristimo njihove standarde i njihovo oružje. Poslije ovog rata biće potrebna samo politička odluka da postanemo de jure članica - objasnio je Reznjikov.

Priznao je da je „očekivao više” pomoći od Španije i drugih saveznika. Istovremeno, Reznikov tvrdi da Kijevu nije potrebna vojska NATO-a za učešće u sukobu.

- Naravno, imamo žrtava. Ne mogu vam dati cifru, ali mogu da vas uvjerim da je ukupan broj manji od broja poginulih u zemljotresu u Turskoj - zaključio je on.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
20. maj 2024 01:59