Kisindžer / Foto: SPUTNIK/Михаил Климентьев /
16/12/2022 u 18:21 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Kisindžer prkosi Zapadu: Nije poželjno da uništite Rusiju, imaju hiljade nuklearnog oružja

Sunovrat Rusije bi mogao da dovede do stvaranja novog problematičnog vakuuma na njenim sadašnjim teritorijama, smatra bivši američki državni sekretar

Bivši državni sekratar SAD Henri Kisindžer ponovo je govorio o rešavanju situacije u Ukrajini, navodeći da se ne slaže sa mišljenjem mnogih da bi bilo poželjno da Rusija bude uništena, jer je njen doprinos istoriji sveta do sada bio veoma značajan.

U poslednjem članku za "Spektator" koji je objavljen danas, Kisindžer je kazao da je Moskva više od polovine milenijuma imala bitnu ulogu.

- Doprinosila je i uspostavljanju ravnoteže na globalnoj političkoj sceni. Zbog toga bi njen sunovrat mogao da dovede do stvaranja novog problematičnog vakuuma na njenim sadašnjim teritorijama. Ova opasnost bila bi još veća jer Rusija ima hiljade nuklearnog oružja što je čini jednom od dvije najveće nuklearne sile na svijetu - upozorio je Kisindžer. 

Komentarišući moguće razrešenje situacije u Ukrajini, Kisindžer dodaje da bi njegov plan koji je iznio prošle godine – da se uspostavi posebna linija za prekid vatre duž teritorija koje je Moskva napala ove godine – mogao da izmeni ono što se danas dešava.

- Ukoliko se trajno rešenje za situaciju u Ukrajini ne može postići putem ratnih sukoba ili pregovora predlažem referendumk o samoopredeljenju koji bi se sprovodilo pod nadzorom međunarodne zajednice - naveo je američki diplomata. 

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov izjavio da bi u Moskvi pozitivno odreagovali na njegov predlog.

- Nesumnjivo, Kisindžerov talenat, iskustvo i stručnost uvijek su traženi, a posebno u ovakvim kriznim situacijama. Sa velikim interesovanjem analiziraćemo njegov predlog, ali do sada, nažalost, nije bilo ovakve prilike-  objasnio je Peskov.

Referendum bi trebalo da bude održan na teritorijama koje su se više puta nalazile u sklopu različitih država, pa su zbog toga sada sporne.

Ovim bi se potvrdila "sloboda Ukrajine", ali i definisala nova međunarodna realnost, posebno kada se govori o Centralnoj i Istočnoj Evropi.

- Rusija bi trebalo da pronađe svoje mjesto u ovakvom sistemu- zaključio je Kisindžer. 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
17. maj 2024 21:35